popodne sastanak s premijerom

Piletić: Ne mogu sindikati očekivati da će njihovi svi prijedlozi biti usvojeni

13.02.2024 u 16:02

Bionic
Reading

Ministar rada Marin Piletić najavio je kako će se u utorak popodne održati završni sastanak s premijerom i ministrom financija te razmotriti sindikalne primjedbe na Prijedlog uredbe o koeficijentima za obračun plaća i vidjeti što je realno i moguće.

"Sasvim sigurno ne mogu svih 11 reprezentativnih sindikata iz javnih službi, umanjen za jedan koji nije ni dostavio prijedlog, očekivati da će svi njihovi prijedlozi biti uvaženi", rekao je je ministar Piletić u izjavi za medije nakon sastanka vladajuće koalicije.

Upitan o najavi štrajka liječnika, rekao je da oni već sada najavljuju štrajk, a ne znaju koji su konačni koeficijenti koje Vlada još nije ni donijela.

To nije politika iskrenog socijalnog dijaloga, već pokušaj ucjenjivanja malog broja reprezentativnih sindikata u odnosu na sve ostale, ocijenio je.

Svi oni koji žele  biti partner Vladi i boriti se za prava članova uvijek će biti pozvani za stol, ali nećemo šutjeti o onima koji žele sudjelovati u političkim aktivnostima pod krinkom sindikalnog djelovanja, poručio je. 

Podsjetio je da je predloženo povećanje plaća za više od 35 posto za državne službe i više od 25 posto za javne u odnosu na prošlogodišnji ožujak, odnosno za 244.000 zaposlenih te da je to odgovor onima koji pokreću sindikalne akcije u trenutku kada Vlada povećava plaće.

Time socijalni dijalog ne staje, istaknuo je i dodao da to nije zacementirani sustav plaća koji će biti na snazi idućih 20 godina, nego je predviđeno da se sastaje Povjerenstvo za praćenje sustava plaća koje će ih analizirati na godišnjoj razini.

Napomenuo je da slijedi i donošenje novog temeljnog kolektivnog ugovora, dodatka kolektivnim ugovorima kao i granskih kolektivnih ugovora i da tu postoji prostor za socijalni dijalog.

Fiskalni učinak na staje na cifri od 880 milijuna eura koji proizlazi iz novog sustava plaća, jer se tome pribrajaju i plaće iz sustava obrane, naglasio je. 

Piletić je pozvao sve zaposlene da se informiraju o novim koeficijentima i da izračunaju prosječni porast plaća.  

Podsjetio je da je u mandatu aktualne Vlade osnovica za obračun plaća povećana za 40 posto, za razliku od prijašnjih, kada je bila zamrznuta te da su sada na red došli i koeficijenti.

Osvrnuo se i na sindikalni prosvjed održan na Markovom trgu u petak rekavši da su u njemu sudjelovali i oni koji nisu učinili gotovo ništa kako bi se povećale plaće u državnim i javnim službama.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo kako predstoje finalne konzultacije, prije no što Vlada prezentira uredbe o koeficijentima za obračun plaća koji se odnosi na javne službe i resor znanosti i obrazovanja i pokušat će se dobivene primjedbe i prijedloge uskladiti s početnim prijedlogom.

Primjedbe su dostavili svi sindikati osim Preporoda koji je dostavio "načelnu priču" bez konkretnih prijedloga. Činimo sve što je u kontekstu predviđenog povećanja i mogućeg unutar Državnog proračuna kako ne bi bio ugrožen, odnosno da budemo fiskalno odgovorni, istaknuo je Fuchs.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako se uredba odnosi na državne službenike i namještenike te da je to završetak samo jedne reforme te da slijedi nastavak kroz druge reforme i buduće aktivnosti među kojima je i razgovor o osnovici plaće.