pomaganje, a ne otimanje

Piletić donio važnu odluku o socijalnoj naknadi: Korisnici se ne moraju bojati

01.03.2023 u 18:04

Bionic
Reading

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić najavio je da će se kroz izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi prvu nekretninu korisnika zajamčene minimalne naknade maknuti iz predmeta zabilježbe, kao i da bi ti korisnici i dalje trebali dobivati naknadu za ugrožene kupce energenata

U izjavi novinarima u srijedu u Banskim dvorima nakon sastanka stranaka vladajuće većine, Piletić se referirao na dvojbe vezane uz odredbu o zabilježbi na nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade (ZMN), budući da je Zakonom propisano da država automatski stavlja zabilježbu na sve nekretnine koje posjeduju primatelji socijalne pomoći. Zbog toga neki, u strahu da će izgubiti jedinu nekretninu koju imaju, povlače zahtjeve za pomoć.

Taj članak Zakona o socijalnoj skrbi bit će temeljito preispitan i konsenzus je stranaka vladajuće većine da se "makne prvu nekretninu korisnika ZMN-a iz predmeta zabilježbe", rekao je Piletić.

"Želim izraziti stav Vlade da ovo nije Vlada koja želi otimati, nego upravo pomagati, što smo činili ne samo kroz prošlu godinu, nego što ćemo činiti do kraja mandata", naglasio je.

Podsjetio je i da korisnici ZMN-a odlukom ove Vlade imaju pravo i na naknadu za ugroženog kupca energenta koja je do sada ukupno povećana s 200 na 500 kuna te najavio da će njegovo Ministarstvo pri izradi mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koje će na snagu stupiti 1. travnja, predložiti da se nastavi sa dodjelom te naknade još "minimalno godinu dana".