demantiraju američke dužnosnike

Pfizer tvrdi da nema teškoća u proizvodnji cjepiva

17.12.2020 u 19:55

Bionic
Reading

Kompanija Pfizer je u četvrtak objavila da nema nikakvih teškoća u proizvodnji cjepiva protiv covida-19, dan nakon što su američki dužnosnici rekli da se tvrtka suočava s takvim problemima.

Pfizer je poručio da je uvjeren u svoju sposobnost da ove godine globalno isporuči 50 milijuna doza cjepiva a u idućoj do 1,3 milijarde.

"Ni jedna isporuka cjepiva nije stala niti kasni. Ovoga smo tjedna uspješno isporučili 2,9 milijuna doza koje je zatražila vlada SAD-a na lokacije koje je ona odredila", rekao je Pfizer u izjavi.

Vlada SAD-a je potpisala ugovor s Pfizerom za isporuku 100 milijuna doza, koja je počela po cijelom SAD-u nakon što je cjepivo odobreno.

Američki ministar zdravstva Alex Azar je u srijedu izjavio da je Pfizer izvijestio o problemima u proizvodnji cjepiva.

"Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi (cjepiva) za Amerikance", istaknuo je Azar.

Pfizer jučer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te tvrtke, Albert Bourla, ranije ovog tjedna za CNBC rekao da je tvrtka pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila "kritična ograničenja opskrbe", osobito nekih komponenti. Nije naveo više detalja.