NEDJELJOM U DVA

Petrov: Treba smanjiti plaće ministara i saborskih zastupnika

18.10.2015 u 15:10

Bionic
Reading

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je Božo Petrov iz udruge Most. Može li Most na sljedećim izborima biti presudan faktor u formiranju vlasti i kako Petrov i njegovi kolege misle riješiti goruće probleme ove zemlje, razgovaralo se u emisiji. HDZ i SDP nude populističke mjere i volio bih da se organizira sučeljavanje njihovih kandidata i kandidata MOST-a. Volio bih čuti što to oni nude, kazao je Petrov. Uvjeren je da će na izborima osvojiti najmanje 10 mandata.

Ako bude potrebe preuzeti odgovornost, Most je spreman sudjelovati u Vladi, kazao je Petrov. Njihov preduvjet za to je, pismeno obećanje za reformu javne uprave i državnih tvrki dovođenjem profesionalnog menagementa. Iduće je - racionalizacija državnog proračuna. Petrov je kazao kako se državni proračun može racionalicirati, kao i u Metkoviću - ne brisanjem određenih stavki, nego redizajniranjem svih stavki, rezanjem luksuza.

Na pitanje je li spreman na rezove stavki koje čine 80 posto proračunskog troška (plaće, mirovine, zdravstvo, školstvo i kamate) Petrov je odgovorio potvrdno. Unutar tih stavki može se naći prostor za racionalizaciju, ali za to je potrebno provesti detaljnu analizu.

Smatra kako plaće u javnom moraju biti na razini plaća u privatnom sektoru. Potvrdio je kako treba početi od smanjenja plaća ministara i saborskih zastupnika. Na pitanje koja će skupina građana najviše 'ispaštati' kazao je - svi. Dodao je kako je sustav dosad favorizirao bogatije. Ne treba se 'oderati' one koji zarađuju.

Država upravlja sa 65 posto BDP-a - treba privatizirati tvrtke koje nisu od strateških interesa, a ne one poput Hrvatskih voda i šuma. Ne treba privatizirati, smatra Petrov, ni HAC jer on ostvaruje respektibilan prihod. Dodao je kako su u Metkoviću umanjili financiranje nekim udrugama i sportskim društivma. Također je dodao kako vjeruje da će i Crkva biti otvorena za pregovore po tom pitanju.

Rješenje za 'kredite u švicarcima' past će na Ustavnom sudu, jer je Vlada donijela zakon 'preko koljena' i na temelju medijskog rata. 'Zanima me da su razgovori s bankarima bili 'live prijenos' - kako bi dogovor završio. Banke se moraju uključiti i prihvatiti dio troška', smatra Petrov koji se zalaže za to da se pomogne dužnicima koji su podigli kredit na svoju prvu nekretninu.

Ozbiljno treba razmisliti o organizaciji uprave na regionalnom principu i uvođenju kategorije roditelj-odgajatelj, kazao je Petrov. Osobno je protiv pobačaja, ali to bi pitanje prepustio stručnjacima, a zastupnicima MOST-a nek glasaju o tome prema vlastitioj savjesti. Nije želio iznijeti svoje mišljenje o Milanu Bandiću jer - nije Zagrepčanin. 'Moja referenca je Metković i bez obzira na sve i dalje ću ostati gradonačelnik. Onaj tko me zamijeni u Saboru', uvjeren je Petrov - bit će stručan i sposoban.