ZAVRŠIO SASTANAK U ŠIBENKU

Petrov: Naši uvjeti su nestranački kandidat i reformska vlada; Karamarko: Ima pomaka, rješenje idući tjedan

09.12.2015 u 14:04

  • +6

Predstavnici Most-a sastali se s predstavnicima Domoljubne koalicije

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

Uvjeti Mosta su nestranački kandidat za premijera i reformska vlada, a jasan odgovor očekujemo u ponedjeljak, poručio je vođa Mosta Božo Petrov nakon sastanka sa šefom HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislavom Karamarkom u Šibeniku, koji je također kazao da očekuje rješenje idući tjedan te poručio da će Domoljubna koalicija biti jedinstvena za razliku od SDP-ove koalicije Hrvatska raste

16:29 'Ima pomaka, poslušali smo kolege iz Mosta, mi smo izrazili neke dvojbe i skepsu, ali je bitno razgovarati. Mi ćemo biti jedinstveni za razliku od ove druge koalicije koja se raspada', kazao je Karamarko zadovoljan nakon sastanka i naglasio: 'Moramo razgovarati, nekomunikacija je luksuz'.

Rekao je da nisu razgovarali o mandataru i da HDZ zanima ukupno rješenje koje on očekuje sljedeći tjedan. 'Imena nismo spominjali jer mi to djeluje trgovački, bitno je odrediti sustav koji će prvo rezultirati saborskom većinom', kazao je šef HDZ-a i dodao da što se tiče sastanka na Pantovčaku idućeg ponedjeljka, 'predsjednica radi sve da bi izašli iz ove krize' i da će doći na sastanak s SDP-om.

16:03
'Suradnja s jednom opcijom koja prihvati naše uvjete postavljene u ponedjeljak u Esplanadi - nestranački mandatar i reformska vlada - je moguća. Očekujemo jasan odgovor u ponedjeljak. Pozivamo i jednu i drugu stranku da prihvate naš prijedlog i ako samo jedna strana prihvati taj prijedlog, mi ćemo nastaviti raditi s tom stranom koja je prihvatila, očekujući da će i druga strana prihvatiti da uđe u tripartitnu vlast. Dali smo realan rok. Ne znam na koji način je predsjednica pozvala SDP i HDZ, no bez obzira na to pozitivan je pomak da su jedna i druga velika stranka pozvane', izjavio je Petrov nakon sastanka s predstavnicima Domoljubne koalicije.
Upitan kako to da je u Šibenik stiglo visoko izaslanstvo Domoljubne koalicije, a u Zagrebu koaliciju Hrvatska raste predstavljaju Hajdaš Dončić i Grčić, Petrov je podsjetio da je sastanak s HDZ-om dogovoren ranije i da je to jedini razlog zašto nije na sastanku u Zagrebu, istaknuo je Petrov. Ne vidim zašto ljudi koji su u ovom trenutku na sastanku u Smičiklasovoj ne mogu predstavljati Most ili koaliciju Hrvatska raste, istaknuo je Petrov te dodao da je zadovoljan svakim novim sastankom koji će voditi rješenju, ali i da nije još mnogo vremena ostalo.

15:55
Završio je sastanak Mosta i HDZ-a, a o čemu je bilo riječi i je li bilo kakvih zaključaka, trebalo bi se saznati iz izjava koje slijede.

14:02
U tijeku je sastanak Bože Petrova s Tomislavom Karamarkom i predstavnicima Domoljubne koalicije u prostorijama HDZ-a u Šibeniku. U Mostovu timu uz predsjednika Petrova su i Ines Strenja Linić i Ivan Kovačić, a uz Karamarka na sastanku su i HDZ-ovi Milijan Brkić i Tomislav Čuljak te koalicijski partneri Ivan Tepeš iz HSP-a AS i Milivoj Špika iz BUZ-a.

13:58 Izaslanstvo Mosta uoči sastanka nije bilo raspoloženo za izjave.

13:55 'Očekujemo da ćemo napraviti korak dalje. Želim skratiti ovaj proces, da formiramo većinu u Saboru. Mi smo relativni pobjednik, imamo svoje reference, ali smo jako fleksibilni, i za dobrobit hrvatskih građana spremni smo učiniti sve', izjavio je, kako javlja HRT, Karamarko uoči početka sastanka s Mostom i dodao: 'Imamo program i moramo čim prije početi raditi'.

Ranije danas Karamarko je kazao kako želi da što prije završi ovo mučenje građana: 'HDZ ima obavezu prema 800.000 svojih birača i njih mora poštovati'. Premda je prije konzultacija u središnjici HDZ-a, izjavio da ne odustaje od premijerske funkcije, kasnije to više nije htio ponoviti, ali je kazao: 'Gledajte, rekao sam da treba razgovarati, treba sve opcije staviti na stol, vidjeti argumente za i protiv'.

I HDZ i SDP zatražili su sastanak s Mostom radi dogovora oko njegovih prijedloga o formiranju zajedničke vlade i da se za mandatara izabere nestranačkog kandidata.