VJENČANJE SINA NOVICE

Petrač u Zagreb išao bez policijske pratnje

18.08.2009 u 08:33

Bionic
Reading

Iako je prilikom svakog izlaska iz kruga pulskog zatvora Hrvoje Petrač bio osiguran policajcima i specijalcima, prije dva je mjeseca bez pratnje pušten iz pulskog zatvora na izvanredni dopust u Zagreb zbog vjenčanja sina Novice

Uprava pulskog zatvora odobrila mu je, naime, izvanredni dopust na 24 sata, nakon što je dostavljeno, kako procedura u slučajevima 'uskočkih osuđenika' nalaže, pozitivno mišljenje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Po Petrača je u Pulu stigla obitelj, odvela ga na vjenčanje i sutradan na vrijeme vratila na odsluženje kazne. Sve to ne bi čudilo da nije poznata informacija da Petrač pet dana u tjednu po četiri sata provodi na terapiji u Poliklinici Peharec. O njegovoj se sigurnosti, uz dvojicu pravosudnih policajaca, na potezu dugom oko kilometar brinu četvorica policijskih specijalaca koji ga u posebnom vozilu prate na terapiju.

Novica Petrač

Pitanje je kako to da je PNUSKOK ocijenio Petračev samostalni odlazak do Zagreba i natrag sigurnim, dok je, s druge strane, za njegov siguran put do Poliklinike Peharec i natrag pet dana u tjednu angažirano čak šestero ljudi.

Načelnik Policijske uprave istarske Loris Kozlevac je odgovorio da 'PU istarska na zahtjev Uprave za zatvorski sustav pruža pomoć u provedbi mjera sigurnosti službenicima Zatvora u Puli'. Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci poziva se na Zakon o izvršavanju kazne zatvora te ne odgovara na naša pitanja o Petračevu tretmanu jer su 'podaci iz osobnika zatvorenika službena i profesionalna tajna'.

Iz takvih se odgovora daje zaključiti da MUP Petrača ne smatra opasnom ili ugroženom osobom, dok u Ministarstvu pravosuđa, odnosno Upravi za zatvorski sustav, misle potpuno suprotno, piše Glas Istre