U VOJVODINI

Peticija protiv izgradnje stanova za migrante

30.04.2017 u 12:34

Bionic
Reading

Savez vojvođanskih Mađara (SVM), najjača stranka mađarske zajednice u Srbiji, pozvala je građane Subotice da potpišu peticiju protiv izgradnje stanova za migrante u tome gradu, objavili su u nedjelju gradski i vojvođanski mediji

U okviru projekta 'Izgradnja stanova u zajednici za migrante', koji financira Vlada Kraljevine Norveške, u sklopu Gerontološkog centra u Subotici planirana je izgradnja šest stambenih jedinica koje bi služile kao privremeni smještaj tražiteljima azila u Srbiji.

Toj se inicijativi međutim protive građani mjesne zajednice 'Dudova šuma' u kojoj bi stanovi trebali biti izgrađeni. 

Pokrenuta je peticija protiv izgradnje objekta koju je prvi podržao gradski odbor SVM-a, a do sada ju je potpisalo 1.000 građana. 

'Naš stav je bio jednoznačan i poznat još otkad su migranti zaposjeli centar (susjednog mjesta) Kanjiža i kada su kampovi podignuti u (pograničnom selu) Horgošu - a to je da pogranična regija ni Srbije ni Mađarske ne može biti žrtva europskih politika koje su izazvale ovaj proces', navodi se među ostalim u njihovu priopćenju. 

Podsjeća se da su ta i druga susjedna mjesta na sjeveru Vojvodine, na granici s Mađarskom, pretrpjela ogromne štete zbog prolaza i zadržavanja na stotine tisuća migranata na njihovu putu za EU. 

SVM ističe da su ulice, 'Voćnjaci, salaši, vikendice i šume pali kao kolateralna žrtva mase (migranata)', dok nije izgrađen drugi red žičane ograde s mađarske strane, kada je ilegalan prelazak granice postao gotovo nemoguć. 

'Rijeka migranata koja prolazi kroz naš grad loša je za sigurnost ljudi i iza sebe ostavlja opasnost za javni red i mir', priopćio je SVM.   Stranka mađarske manjine je navela da su državna tijela Srbije odluku o izgradnji stanova donijela mimo građana Subotice i bez njihove podrške.

Gradski odbor SVM-a najodlučnije je osudio tu odluku i pozvao građane Subotice da u što većem broju potpišu peticiju kojom se izražava protivljenje da se u Subotici sagrade obiteljske kuće za migrante.

Protivljenje zadržavanju migranata u njihovu mjestu iskazali su prije nekoliko dana i građani Šida, kod hrvatske granice, pa je pod pritiskom javnosti donijeta odluka o zatvaranju Prihvatnog centra. 

Premještanje migranata u druge centre po Vojvodini i Srbiji počelo je tijekom vikenda. 

Obrazlažući takvu odluku predsjednik općine rekao je da je svaki migrant uživao punu zaštitu Srbije i Šida, ali da se u brojnim slučajevima migranti nisu pokazali kao dobri gosti.