IZBORI U ČEŠKOJ

Pet stranaka prelazi izborni prag

26.05.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Pedeset i pet stranaka, odnosno 5050 kandidata natječe se za 200 zastupničkih mjesta u donjem domu češkog parlamenta na parlamentarnim izborima u petak i subotu, no očekuje se da će samo njih pet prijeći izborni prag od pet posto potrebnih glasova

Ankete najveće izglede za pobjedu daju socijaldemokratskoj stranci (ČSSD) koju vodi Jiri Paroubek, premijer 2005. i 2006. godine. ČSSD je pobijedila na pokrajinskim izborima i izborima za gornji dom parlamenta 2008. kritizirajući stroge reformističke mjere discipline i štednje koje je vodila tadašnja vlada desnog centra.

Paroubek (57), inače vrlo nepopularan među mladim ljudima, u kampanji je obećao da će pomoći umirovljenicima te očuvati postojeće rodiljne naknade, a kani ponovno uvesti progresivno oporezivanje.

Demokratska građanska stranka (ODS) trebala bi izbiti na drugo mjesto i osvojiti oko 19 posto glasova, prema prijeizbornim ispitivanjima. Vodeća je stranka desnice koju je 1991. utemeljio liberalni ekonomist Vaclav Klaus, predsjednik države od 2003.

ODS zagovara stroge reforme radi ozdravljenja javnih financija. Stranku je vodio Mirek Topolanek, premijer od 2006. do 2009, a nakon njegova odlaska privremeno je na čelu bivši ministar za rad i socijalna pitanja Petr Nečas (45).

Komunistima (KSČM), koje vodi Vojtech Filip, ankete predviđaju 13 posto glasova. Stranka odbija izbaciti oznaku 'komunisti' iz svoga imena, što nije slučaj s drugim državama bivšeg komunističkog bloka. Manjinsku vladu socijaldemokrata spremni su poduprijeti ako im se omogući ostvarenje dijela njihova programa.

Protive se NATO-u kojemu je Češka pristupila 1999, traže prekid privatizacije velikih poduzeća, mirovinskih fondova i zdravstva i zalažu se za veće poreze bogatima.

U konkurenciji za parlament je i TOP 09, novoosnovana stranka koja je uspjela u kratkom roku steći zavidnu potporu birača zahvaljujući karizmi svoga lidera, 72-godišnjeg bivšeg šefa diplomacije Karela Schwarzenberga te osudom zaduživanja zemlje.

Stranka Javna pitanja bila je dugo vremena marginalizirana, ali podržava je oko desetak posto birača otkako je njezino kormilo preuzeo Radek John (55), bivši pisac i istraživački novinar. Dio medija zamjera im populizam. Stranka Javna pitanja spremna je koalirati i s desnicom (Demokratska građanska ODS) i s ljevicom (socijaldemokrati, ČSSD).

Od 1992. godine Češkom su vladale koalicije sastavljene uglavnom od liberala ODS-a i socijaldemokrata.