rat u ukrajini

Pesimizam na frontu: 'Rusi nadiru, mi se povlačimo, ne možemo se boriti mačevima'

04.03.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Niz brzih ruskih napredovanja nagrizao je novu liniju obrane Ukrajine uspostavljenu nakon povlačenja iz Avdiivke i dovodi u pitanje taktiku Kijeva. Ukrajina je 17. veljače najavila povlačenje iz Avdiivke na niz položaja na zapadu grada. Ipak, tri sela su od tada pala u ruke ruskih snaga, a Kijev inzistira na tome da ih nisu ni namjeravali braniti

Obrambena linija za koju su Ukrajinci naveli da će se osloniti na nju - tri sela dalje na zapadu - od tada su se našla pod teškim ruskim napadom, a proruski izvori tvrde da je Moskva djelomično okupirala sva tri dok Ukrajina negira te tvrdnje.

Ruski napredak dolazi u trenutku u kojem je Ukrajina suočena s manjkom streljiva. Novi zapovjednik ukrajinske vojske, general pukovnik Oleksandr Sirski, dvaput je u proteklom tjednu pozvao podređene časnike na 'pranje' zbog lošeg učinka na ovoj ključnoj liniji bojišnice.

Sirski je postao novi vojni zapovjednik prije tri tjedna, nakon što je njegov prethodnik Valerij Zalužni smijenjen poslije višemjesečnih neslaganja s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ruski napad na novu ukrajinsku obrambenu crtu oko Avdiivke značajan je ne zbog vrijednosti samih sela, već zato što sugeriraju da su ukrajinski časnici neadekvatno planirali povlačenje iz Avdiivke i da od tada nisu u stanju zaustaviti rusko napredovanje.

Više ukrajinskih vojnika izrazilo je pesimizam za CNN govoreći o povlačenju. Mnogi su tražili da ih se ne citira dok su iskazali svoj stav o ovoj osjetljivoj temi.

Vojnik iz specijalnih postrojbi rekao je za CNN: 'Ne radi se toliko o ruskom zamahu, nego više o tome da smo loše pripremljeni da ih zadržimo. Sve dok nemamo dobro pripremljene pozicije stalno se vraćamo.'

Drugi časnik na liniji bojišnice je rekao: 'Možemo osjetiti rusku nadmoć u ljudstvu, topništvu i oklopnim vozilima. Malo-pomalo idu naprijed. Ovdje nemamo mnogo opcija. Povucite se ili samo pričekajte dok svi ne poginemo. Ovo nije rat u kojem se možete boriti mačem.'

Ukrajinski gubici obično su obavijeni velom tajne, unatoč tome što je predsjednik Zelenski prošlog vikenda rekao da je 31 tisuća vojnika ubijeno od početka ruske invazije.

  • +13
Ruski vojnici u Avdiivki Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Snimke dronom iz sela Orlivka, žarišta trenutnog ruskog napada na zapadu Avdiivke, pokazuju većinu zgrada u ruševinama i goleme kratere od bombardiranja.

Kombinacija opadanja ukrajinskog morala i brojnost ruskih rezervnih snaga, koje izgledaju kao da dobivaju na zamahu, označava ključan trenutak u sukobu.

Snimke ruskih snaga dronom otkrile su vojsku koja se ne boji brzog slanja trupa na neobranjive položaje, na kojima će vjerojatno poginuti. Na snimci ukrajinske 47. mehanizirane brigade iz regije Avdiivka, ruski oklopni transporter juri prema ukrajinskim položajima i zaustavlja se na sekundu kako bi iz njega izašlo desetak vojnika.

Dvije ukrajinske jurišne bespilotne letjelice onesposobile su transporter, a Bradley, vozilo koje je isporučio SAD, približava se izloženoj skupini. Zatim se vidi kako puca na Ruse.

Drugi video izvan sela prikazuje više od 30 mrtvih ruskih vojnika iza oštećenog oklopnog vozila. CNN nije uspio potvrditi lokaciju nijednog videa. Ipak, unatoč zapanjujućim žrtvama i nesofisticiranoj taktici, ruski napadi i dalje traju.