ZAŠTIĆENO ŠUMSKO BOGATSTVO

Peru poništio odluke koje su uzrokovale indijansku pobunu

19.06.2009 u 07:59

Bionic
Reading

Peruanski parlament poništio je u četvrtak dvije zakonske uredbe o iskorištavanju prirodnog bogatstva Amazone koje su uzrokovale krizu između države i indijanskih zajednica i sukobe u kojima su prije dva tjedna poginule 34 osobe.

Za poništenje uredaba glasovala je velika većina, 82 zastupnika, a protiv je bilo 12 zastupnika, čime se utire put izlasku iz najgore političke krize vlade desnog centra Alana Garcie koja je na vlasti od 2006.

Sa balkona jednodomnog Kongresa, "apusi", starješine indijanskih plemena u peruanskoj Amazoniji nazočili su glasovanju.

Parlament je poništio dokumente o privatnom korištenju šumskih područja i o vlasništvu nad zemljom. Indijske zajednice su ih odbacile zbog toga što se nitko s njima nije dogovarao o tome i što su u njima vidjele otvorenu mogućnost za prekomjerno iskorištavanje šuma oko Amazone.

Poništenje najspornije Uredbe 1090, takozvanog Zakona o šumama i o šumskoj fauni - ili Zakon o džungli, kako su ga prozvali mediji, predložio je premijer Yehude Simon u srijedu, čime je država htjela obnoviti dijalog s domorodačkim stanovništvom.

Dvomjesečna kriza između države i indijanske manjine (oko 400.000 ljudi) izmakla je kontroli 5. lipnja, kada je izbio sukob policije i autohtonog stanovništva pokraj cestovne barikade koju su domorodci podigli u Bagui (1.000 km od Lime). Taj su sukob osudile međunarodne organizacije za ljudska prava.