ŠEF UDBE NA NJEMAČKOJ TJERALICI

Perković će biti uhićen čim Hrvatska uđe u EU?!

Bionic
Reading

Čim Hrvatska službeno uđe u Europsku uniju 1. srpnja ove godine, hrvatski državljani na tjeralicama izdanim u zemljama Europske unije, koji dosad nisu mogli biti izručivani, naći će se na udaru europskog uhidbenog naloga. To vrijedi i za Josipa Perkovića, bivšeg šefa hrvatske Udbe, zbog ubojstva Stjepana Đurekovića

Naime, on je godinama na tjeralici njemačkog tužiteljstva te ga od 1. srpnja više neće štiti ustavna odredba o neizručivanju hrvatskih državljana. Ulaskom u EU stupa na snagu Zakon o pravosudnoj suradnji zbog čega se mijenjala i ustavna odredba o neizručivanju.

Njemačka je Josipa Perkovića, bivšeg šefa hrvatskog ogranka Državne službe sigurnosti i oca Saše Perkovića, savjetnika predsjednika Josipovića, na tjeralicu stavila još krajem 2005. godine kao nalogodavca ubojstva Stjepana Đurekovića, bivšeg direktora Ine, smaknutog prije 28 godina.


Tjeralica je obnovljena 2009, a hrvatsko pravosuđe nikada za njim nije raspisalo uhidbeni nalog. Tjeralica je raspisana i za Zdravkom Mustačem, također zbog ubojstva Đurekovića. Kako piše Slobodna Dalmacija, policija će s prvim danom srpnja pokušati pravodobno reagirati ne bi li spriječila osobe s tjeralica zemalja EU da pobjegnu.

Jedan od onih kojima će od tog datuma prijetiti uhićenje je i Zsolt Hernadi, čelnik mađarske naftne grupacije MOL, jer je moguće da je umješan u aferu Ina-MOL za koju je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

Optužnica protiv njega nije mogla biti podignuta, jer, po novom hrvatskom Zakonu o kaznenom postupku, osoba prethodno mora dati svoj iskaz u istrazi, a do Hernadija se u četiri navrata putem međunarodne pravne pomoći nije moglo doći. Zahtjev hrvatskog pravosuđa svaki je put bio odbijen.

Postoji, međutim, kvaka i nakon ulaska Hrvatske u EU. Može se dogoditi da Mađarska i dalje odbije uhititi Hernadija, ali u tom slučaju čelniku MOL-a prijeti uhićenje nakon ulaska u bilo koju drugu zemlju članicu EU-a.