ERUPCIJA VULKANA U ČILEU

Pepeo zatvara zračni prostor Argentine i Urugvaja

08.06.2011 u 19:14

Bionic
Reading

Nakon pola stoljeća mirovanja, vulkan Puyehue (koji se tako zove prema vrsti slatkovodnih srdela na jeziku indiosa Mapučesa) na jugu Čilea, kod grada Osorno, oko 870 kilometara južno od prijestolnice Santiaga, aktivirao se u subotu. Stup plina bio je visok deset kilometara i vidio se čak, preko Anda, iz Argentine, koja ima sve više poteškoće, kao i Urugvaj, ne samo u zračnom prometu koji se počinje zatvarati

Pepeo vulkana se nalazi na 7.000 metara visine i već okružuje Buenos Aires i Montevideo, glavni grad Urugvaja. Tamošnje međunarodne zračne luke još nisu zatvorene, ali je odgođen velik broj letova, ne samo lokalnih, već međunarodnih iz argentinske nacionale kompanije Aerolineas Argentina, španjolske Iberia, čileanske LAN, američke Delta i United, brazilske GOL itd.

Najteže je, naravno u Patagoniji gdje se zatvara sve veći broj zračnih luka i gdje je kompanija Austral praktični prizemljena. Bojazan se širi i među turističkim djelatnicima jer stiže zimska skijaška sezona, a u gradovima poput Bariloche (150.000 stanovnika), meka turizma u Patagoniji, život je blokiran, škole nema, a građanima se savjetuje da ne izlaze na ulice. Jezero Nahuel Huapi, inače kristalno plave boje, danas je osvanuo sav prekriven sivim slojem pepela.


Guverner pokrajine Neuquen, Jorge Sapag, kazao da pepeo nije toksičan, ali da u sebi ima korozivne elemente. Svejedno se stanovnike tog predjela pod Andama, kao i u drugim patagonijskim pokrajinama, moli da, ako već moraju ići na ulicu, na usta stave maske, a na oči zatvorene naočale.

Bolnice imaju pojačan broj poziva pacijenata koji pate od astme i drugih respiratornih poteškoća.