ZNAČAJAN NAPREDAK

Pelješki most u samom je finišu: Završeni radovi na površini i ispod mora

14.11.2020 u 22:54

Bionic
Reading

Na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji će odvesti plovne objekte korištene za radove u moru. To znači da su radovi ispod površine i na samoj površini mora završeni - sada čekamo da se dvije hrvatske obale napokon spoje mostom.

Zhen Hua 33 treći je potopni brod koji je u nepune dvije godine uplovio na gradilište Pelješkog mosta, javlja HRT. Tijekom noći brod je uronio u more tako da se teretni dio našao više od metra ispod morske površine i trenutačno remorkeri na njega uguravaju plovne objekte.

Kad ispusti balast brod će se podići i sa šest plovnih objekta pomoću kojih su obavljani radovi u moru, otploviti u Kinu. Drugim riječima, završeni su svi radovi ispod morske površine, no u punom su jeku aktivnosti kojima most raste u visinu i dužinu.

  • +5
Gradnja Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'U ovom trenutku na gradilištu se izvode armirano-betonski radovi na izgradnji pilona te montaži i zavarivanju čelične rasponske konstrukcije. Radovi teku dobro i iduću isporuku čeličnih segmenata očekujemo 22. studenog kada stiže ukupno 15 novih čeličnih segmenata koji teže ukupno 4300 tona', kaže Davor Perić, inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.