DRŽAVNA IMOVINA NA PRODAJU

Pejnović: Goli otok je naša mala provokacija

04.09.2014 u 19:56

Bionic
Reading

Država u svom vlasništvu ima imovinu vrijednu oko 31,4 milijarde eura. Prema tome, Hrvatska je u rangu najrazvijenijih europskih zemalja, i to na visokome petome mjestu, odmah iza Norveške, Finske, Islanda i Švedske. Nedavno je otvoren natječaj za iznajmljivanje državnih stanova u Zagrebu, a počela je i prodaja 100 zapuštenih državnih nekretnina. Kako država raspolaže imovinom objasnio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović

Hrvatska od svoje imovine nema koristi ni zaradu kao neke navedene skandinavske zemlje. Primjerice, Norveška 11 posto BDP-a generira upravo iz državne imovine, a u Hrvatskoj je to ispod jedan posto. Da upravo imovina i stavljanje imovine u funkciju i privatizacija u narednih pet godina budu jedini prihodi koji će umanjivati ogromne dugove Hrvatske, bio je plan bivšeg ministra financija Slavka Linića.

Nijedan dug do sada nije otplaćen. Tek se odnedavno iznajmljuju državni stanovi. U Hrvatskoj uživo o planovima i projektima raspolaganja državnom imovinom govorio je predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović.

Govoreći o akciji 'Projekti 100' kojom je građanima ponuđeno stotinu državnih nekretnina, rekao je kako je taj program izazvao dosta dobar interes - do danas su stigle 302 inicijative. Najveći interes izazvale su vile, a nakon njih Goli otok. Goli otok nazvao je njihovom provokacijom: 'Izložili smo ga javnosti da bismo dobili prijedloge i ideje. To je naša mala provokacija i kritika, jer se to nije ranije dalo na raspolaganje građanima.'

Pejnović je rekao kako pri odabiru neće na prvom mjestu biti novac, već dobra ideja. Na pitanje, ide li se k velikoj rasprodaji obiteljskog srebra, rekao je kako ne postoji toliko velik interes da bi se ta imovina tek tako prodala. 'Osnovna ideja svega je da se stavi u funkciju, da donosi dohodak', naglasio je Pejnović za Hrvatsku uživo.