ZAŠTO NIJE UHIĆEN?

Pedofil iz Slovenije utočište pronašao u Hrvatskoj!

11.12.2012 u 09:30

Bionic
Reading

U malom selu kraj Varaždina već sedam godina živi 58-godišnji Tomo D. koji je u Sloveni9ji osuđen na 11 godina zatvora zbog pedofilije. Za njim je u veljači 2006. raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog, no njega štiti hrvatski Ustav jer je hrvatski državljanin pa ne može biti izručen te sedam godina živu u Hrvatskoj bez ikakvih problema

Prije 10 mjeseci - tek pet godina poslije raspisivanja tjeralice - slovensko ministarstvo pravosuđa zatražilo je da odsluži kaznu u Hrvatskoj. A, onda je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa trebalo dva i pol mjeseca da se obrati Županijskom sudu u Varaždinu. Suci u Varaždinu osam mjeseci nisu ništa poduzeli. Tomo D. je odlukom Vrhovnog suda u Sloveniji u studenom 2006. osuđen na 11 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja pokćerke.

Zlostavljanje je počelo početkom devedesetih kad je pokćerki bilo 12 godina i trajalo je još toliko godina njezina života - 12! Na koncu je nesretna 24-godišnja djevojka uspjela pobjeći u sigurnu kuću i očuha prijavila policiji. Novinar slovenskog lista Dnevnik danas je objavio šokatnu priču o bijegu osuđenog pedofila u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Na suđenju je dokazano kako ju je očuh najmanje dvaput tjedno silio na spolni odnos. A majka? Rijetko je bila kod kuće. Ponekad je nije bilo i po nekoliko mjeseci. Navodno se odala piću. Djevojčica je čak i zatrudnjela i pobacila.


Očuh ju je čak pokušao prisiliti na spolni odnos s psom! Nakon punih 12 godina uz pomoć mlađe sestre uspjela je pobjeći u sigurnu kuću i prijaviti Tomu D. Suđenje je u Ljubljani počelo 2004. Tomo D. osuđen je nepravomoćno na 14 godina. Žalio se višem sudu koji mu kaznu smanjio na 12 godina. Opet se žali i nestaje iz zemlje.

Policija ga u veljači 2006. pokušava odvesti na izdržavanje kazne, ali ga ne pronalazi i za njim raspisuje tjeralicu. Mjesec dana kasnije raspisuje i međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog. S obzirom da Tomo D. ima i hrvatsko državljanstvo, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa obaviješteno je o raspisivanju međunarodne tjeralice.

U rujnu te godine slovenski Vrhovni sud presuđuje mu konačnih 11 godina zatvora. Iako između Hrvatske i Slovenije postoji sporazum o mogućnosti izdržavanja zatvorske kazne u drugoj državi, Okružni sud u Ljubljani punih pet godina nije zatražio od Hrvatske da Tomo D. kaznu odsluži u hrvatskom zatvoru.

Glasnogovornica Okružnog suda su Ljubljani Tanja Glogovčan za slovenski Dnevnik tvrdi da su se tek nakon pet godina sjetili te mogućnosti: u veljači 2012. u Hrvatsku su poslali zahtjev za odsluženje kazne u Hrvatskoj. Nakon što je cijeli slučaj prebačen u Hrvatsku slijedi novi zaplet u režiji hrvatskog pravosuđa.

'Zahtjev je u naše ministarstvo pravosuđa stigao 2. veljače, a nama je proslijeđen 30. travnja. Određeno je da se spis prevede na hrvatski, a prijevod smo primili 7. studenog', ističe Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda.

'Prema zakonskoj proceduri za takve slučajeve hrvatski sud mora prvo proučiti spis i presudu i mora ocijeniti ispunjavaju li se zakonski uvjeti da se takav zahtjev usvoji', objašnjava Pavlic te dodaje da bi odluka trebala biti donesena u utorak. Nakon što bude gotovo pisani otpravak te odluke, te se njime usvoji zahtjev slovenskog suda, može krenuti procedura da se Tomu D. privede i odvede na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne.

Spora reakcija varaždinskog suda iziritirala je i slovensko Ministarstvo pravosuđa koje je 27. rujna poslalo požurnicu za ovaj predmet našem ministarstvu. Ono je požurnicu varaždinskom sudu poslalo baš danas, nakon što smo se mi počeli raspitivati o slučaju.