HRVATSKO ZDRAVSTVO

Pedijatrica traži mito za liječenje djece

04.03.2013 u 08:55

Bionic
Reading

'Želim prijaviti pedijatricu. Majka sam dvoje malodobne djece, a njihovi kartoni su kod liječnice koja na početku svake godine neovlašteno uzima 350 kuna po djetetu. Osim toga, ne poštuje radno vrijeme pa nikad ne znam kada ću je pronaći u ordinaciji. Molim da provjerite moje navode', požalila se na Bijelom telefonu HZZO-a jedna majka.

Htjela je ostati anonimna jer se doktorici nije željela zamjeriti. Svjesna je da će svoju djecu kad-tad opet morati odvesti na pregled kod nemarne liječnice. Prijavila ju je u travnju 2011. godine. Čim je nazvala, Ministarstvo zdravlja zatražilo je od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) stručni nadzor.

Nadzor je obavljen. Štoviše, inspektori HZZO-a triput su posjetili pedijatricu. Svaki je put zaključak bio isti: pedijatrica grubo krši ugovorne obveze! Dvaput je dobila opomenu uz novčanu kaznu. Izrečena joj je posljednja opomena pred raskid ugovora, a glavarina joj je smanjena za 30 posto.

No, ni to nije bilo dovoljno da se promijeni njezin bahat stav prema poslu koji obavlja. HZZO se obratio i Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK). Iako nisu skloni prijavljivanju liječnika, smatrali su da ta liječnica treba odgovarati i disciplinski. Bilo ukorom, javnim ukorom ili privremenim oduzimanjem licence.

No, izvješća stručnog inspekcijskog nadzora Komora je smatrala nepotpunima. Dakle, brojne propuste koje su inspektori više puta ustanovili Komori nisu bili dovoljni jer nije navedeno u koliko se sati liječnica ogriješila o svoju struku i poslovanje.

Trebalo je proći godinu dana i niz nepotrebnih dopisa na relaciji HLK - HZZO kako bi Povjerenstvo pokrenulo disciplinski postupak protiv liječnice. Trenutačno se čeka nastavak disciplinskog postupka pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore. U HLK smatraju da nisu ništa pogriješili, piše Jutarnji list.


'Ovo je optužba bez dokaza. Razlog podnošenja prigovora HLK bio je promašen jer HZZO ima dotičnu liječnicu kao ugovornog subjekta. Prema tome, ako su se dogovorili i potpisali ugovor, a liječnica nije radila što je trebala, HZZO je trebao reći: Hvala lijepa, mi više s vama nećemo surađivati jer se niste pridržavali ugovorenih obveza', objašnjava tajnica Komore, Nikolina Budić.

Dodaje kako je HZZO ipak odlučio prijaviti tu liječnicu i pred disciplinskim sudom Komore.'Naravno, na to imaju pravo. Što se tiče dopisa u kojem se traži vrijeme povrede, nitko od njih nije doista tražio da navedu točno vrijeme i sat, ali za pokretanje disciplinskih postupaka moramo imati određene elemente kako bi se ukazalo na ozbiljnost činjenice da se time treba baviti', objašnjava Budić.

'Za što bi trebala disciplinski odgovarati? To što je uzimala novac nije u našoj nadležnosti. Nigdje ne stoji da je nestručno obavljala svoj posao. Radno vrijeme koje nije poštovala nema veze sa strukom. To je radna disciplina. To su finese. Treba sagledati cijelu situaciju',. smatra.

U njihovoj bi nadležnosti bilo, kaže, da nije prepoznala bolest, da je postavila krivu dijagnozu ili da nije željela pregledati pacijenta. Od 2004. do kraja 2012. godine Hrvatska liječnička komora pokrenula je 280 disciplinskih postupaka. Za više od pola, odnosno 165, donijeli su negativno mišljenje.

Statistika Hrvatske liječničke komore tijekom devet godina, od 2004. do 2012., glasi ovako: šest opomena, jedan ukor, tri javna ukora, dvije novčane kazne i jedno privremeno oduzimanje licence na mjesec dana uz rok kušnje od šest mjeseci.

Dakle, od 280 pokrenutih disciplinskih postupaka, u samo 13 slučajeva su smatrali da treba izreći mjeru. Takve odluke čude i liječnike jer smatraju kako bi za zaštitu struke trebalo odvojiti kukolj iz žita.