NAGRADA DIONIČARIMA

PBZ isplaćuje 25,80 kuna dividende po dionici

28.02.2014 u 09:29

Bionic
Reading

Iz dobiti ostvarene u 2013. godini dioničarima Privredne banke Zagreb (PBZ) trebala bi biti isplaćena dividenda u iznosu od 25,80 kuna po dionici, prijedlog je Uprave i Nadzornog odbora PBZ-a

Riječ je o prijedlogu odluke o upotrebi dobiti ostvarene u 2013. godini koju Uprava i Nadzorni odbor PBZ-a predlažu glavnoj skupštini PBZ-a, koja će se održati 31. ožujka ove godine.

Od 614,68 milijuna kuna neto dobiti iz prošle godine, prema prijedlogu odluke, za dividende bi se isplatilo 490,46 milijuna kuna, dok bi se 124,22 milijuna kuna raspodijelilo u zadržanu dobit

Najveći dio dividende bit će uplaćen većinskom vlasniku PBZ-a, talijanskoj bankarskoj grupaciji Intesa Sanpaolo, u čijem je vlasništvu 76,59 posto dionica PBZ-a. Drugi po veličini dioničar PBZ-a, prema podacima iz depozitorija Središnjeg depozitarnog klirinškog društva, je EBRD s udjelom od 20,88 posto, dok preostali dioničari pojedinačno imaju udjele manje od 0,50 posto.

Iz PBZ-a navode i kako je predsjednik Nadzornog odbora banke György Surányi podnio ostavku koja stupa na snagu danom održavanja glavne skupštine, a skupštini je predloženo da se predsjedniku Nadzornog odbora isplati naknada u neto iznosu kunske protuvrijednosti 52.500 eura za rad obavljen u 2013. godini.

Kako zamjeniku predsjednika Nadzornog odbora Ivanu Šramku 29. ožujka prestaje trogodišnji mandat, glavnoj je skupštini predložen izbor dva nova člana Nadzornog odbora PBZ-a, i to Giovannija Gillija i Draginje Đurić. Gilli je direktor Odjela strateških operacija talijanske Intesa Sanpaolo, a Đurić predsjednica Izvršnog odbora Banca Intesa Beograd.