'BABY BOOM' U GRUZIJI

Patrijarh povećao natalitet za 20 posto

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 27.03.2009 13:37
  • Objavljeno 27.03.2009 u 12:45
Patriarh Ilia II

Patriarh Ilia II

Izvor: Sipa Press / Autor: GALAZKA

Dvije godine nakon što je zabilježila jednu od najnižih stopa nataliteta na svijetu, Gruzija uživa u 'baby boomu' zahvaljujući intervenciji jednog od najstarijih crkvenjaka u zemlji

Na izmaku 2007. poglavar Gruzijske pravoslavne crkve patrijarh Ilia II. obećao je da će osobno krstiti svako novorođenče u obitelji s dvoje ili više djece. Postojala je samo jedna 'caka': dijete je moralo biti rođeno nakon službenog pokretanja te crkvene akcije.

Prema riječima Pravoslavne crkve, nakon godinu i pol dana rezultati su 'čudesni'.

Natalitet je tijekom 2008. skočio za 20 posto, što je četiri puta brže nego prethodne godine. Mnogi roditelji rekli su da su donijeli odluku o još jednom djetetu na temelju patrijarhova obećanja.

'Kada je najavio da će krstiti svako treće i iduće dijete u obitelji, nismo mogli odoljeti. Vrlo je posebno kada vam dijete krsti patrijarh', objasnila je četverostruka majka Pati Bluashvili, koja je nedavno rodila dječaka Givika.

Više od 80 posto Gruzijaca su pravoslavni vjernici. Irakli Kadagishvili, glasnogovornik Patrijarhova fonda, pokreta koji promiče interese crkve, kaže da je vjera Gruzijaca svakim danom sve snažnija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi