BOŽIĆ U RUSIJI

Patrijarh Kiril: Posvajajte siročad

07.01.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril pozvao je u ponedjeljak u ponoćnoj božićnoj propovijedi ruske vjernike da usvajaju djecu, nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske djece

'Vrlo je važno da naš narod usvaja siročad u svoje obitelji, s radošću i posebnom zahvalnošću Bogu, dajući im ne samo utočište i odgoj, nego i svoju ljubav', poručio je u propovijedi na pravoslavni Božić ruski patrijarh Kiril.

Zabrana posvajanja ruske djece od strane američkih obitelji dio je zakona izglasanog u ruskom paralamentu kao odgovor na 'listu Magnickog' kojom se zabranjuje ulazak u SAD ruskim čelnicima umiješanim u smrt odvjetnika Sergeja Magnickog ili druga kršenja ljudskih prava.

Kritičari ruskog zakonodavstva upozoravaju da je tamošnji sustav zbrinjavanja siročadi manjkav i da će novi zakon to još pogoršati. Putina prozivaju što dobrobit djece korisiti za politička manevriranja, smanjujući njihove šanse za pronalaženje obitelji.

Prema procjeni Reutersa, broj posvojene djece u ruskim obiteljima je skroman. U 2011. ruske obitelji posvojile su 7.400 djece, dok su strane posvojile 3.400 ruske djece, od čega gotovo 1.000 američke obitelji.

Prilikom potpisivanja zakona Putin je zastupnicima ponovio argumente da su američki posvojitelji, koji su bili optuženi za zlostavljanje posvojene djece, tretirani blago na američkim sudovima.

Ruski predsjednik također je potpisao odluku kojom bi se trebala poboljšati skrb ruske siročadi te je apelirao na domoljublje, sugerirajući svojim sunarodnjacima da imaju obavezu brinuti se za ugroženu rusku djecu.

SAD je izrazio duboko žaljenje zbog spornog zakona, optuživši Moskvu da je donijela političku odluku protiv Washingtona.

Patrijarh Kiril je potkrjepljujući svoju poruku vjerskim elementima rekao da Gospodin govori sljedbenicima da ako žele doći do Kraljevstva božjeg moraju pomagati ljudima u nevolji, ponajprije invalidima, starijima i djeci.

''Pustite dječicu da dođu k meni i ne priječite im', rekao je Gospodin. Te riječi trebaju nam pomoći da shvatimo koliko su djeca važna u Božjim očima', kazao je Kiril.

'Kao što smo proslavili Božić, želim na sve apelirati: ako možete učiniti ovaj važan korak u životu usmjeren na usvajanje djece i pomaganje siročadi učinite taj korak', poručio je Kiril, ustvrdivši da u Rusiji ne bi trebalo biti siročadi.

U Rusiji je više od 650.000 siročadi, uključujući djecu koju su napustili roditelji i koja su oduzeta roditeljima zbog neodgovarajuće skrbi. Od tog broja, prema podacima ruskih vlasti, 110.00 djece živi u državnim ustanovama.

Kirilovu ponoćnu misu u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja prenosila je državna televizija koja je na misi u Soči prikazala i Putina, bivšeg časnika KGB-a koji s crkvom održava bliske odnose.