USPRKOS ATENTATU

Parlamentarni izbori u Turskoj 1. studenoga

12.10.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Prijevremeni parlamentarni izbori sazvani za 1. studenoga u Turskoj održat će se usprkos dvostrukom samoubilačkom napadu u kojem je poginulo najmanje 97 osoba u subotu usred Ankare, izjavio je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu

'Usprkos okolnostima, izbori će se održati', kazao je Davutoglu u razgovoru za informativnu postaju NTV.

'Održat ćemo te izbore', naglasio je Davutoglu koji vodi privremenu vladu do izbora sljedećeg mjeseca.

Turske vlasti smatraju IS glavnim sumnjivcem za dvostruki napad u kojem je poginulo najmanje 97 osoba, kazao je Davutoglu. 'Kad pogledamo način na koji je izveden napad, smatramo istragu IS-a svojim prioritetom', izjavio je Davutoglu. 'Imamo ime jedne osobe koje nas vodi prema organizaciji', istaknuo je on, ne navodeći druge detalje o istrazi u tijeku.

Prokurdska oporba u međuvremenu je optužila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za subotnji atentat u Ankari. 'Država je napala narod. Izrazi sućuti trebali bi se uputiti narodu, a ne Erdoganu', napisao je na Twitteru Selahattin Demirtas, čelnik prokurdske Demokratske stranke naroda.

Na poziv pokreta koji su sazvali 'marš mira', a na koji je izvršen napad, više od 10.000 prosvjednika okupilo se u nedjelju na jednom trgu u Ankari blizu mjesta napada. Gomila je izviždala Erdogana i njegovu vladu, optužene da namjerno nisu zajamčili sigurnost subotnjeg okupljanja. Demirtas je pozvao oporbene stranke da na skorašnjim parlamentarnim izborima sruše Erdoganovu vlast. 'Čekamo 1. studenoga', datum izbora, rekao je on, 'tad ćemo početi raditi na svrgavanju diktatora'.