Aymeric Vincenot

Pariz žali zbog protjerivanja direktora dopisništva AFP-a u Alžiru

10.04.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Francuska je u srijedu izrazila žaljenje zbog odbijanja alžirskih vlasti da obnove akreditaciju direktoru dopisništva Agencije France-Presse (AFP) u Alžiru, Alymericu Vincenotu

'Žalimo zbog te odluke i podsjećamo na našu privrženost slobodi tiska i zaštiti novinara posvuda u svijetu', rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Anages von der Muehll.

Aymeric Vincenot, koji je radio u Alžiru od lipnja 2017. godine, morao je napustiti tu zemlju u utorak navečer pošto mu je dozvola boravka istekla 28. veljače, a akreditacija mu nije produžena od kraja prošle godine.

Generalni direktor AFP-a Fabrice Fries izjavio je u utorak da je protjerivanje šefa dopisništva 'neprihvatljivo' i da u ovim uvjetima 'nema govora o imenovanju novog direktora u Alžiru'.

On je protjeran u vrijeme dok je Alžir u kaosu zbog masovnih prosvjeda koji su natjerali dugogodišnjeg šefa države Abdelaziza Bouteflike da podnese ostavku u utorak. Privremenim predsjednikom imenovan je Abdelkader Bensalah, koji je obnašao dužnost čelnika Gornjeg doma parlamenta.

Međutim, prosvjednici se nisu zadovoljili samim odlaskom Bouteflike, već traže odlazak i svih njegovih bliskih suradnika.

Suočen s rastućim pozivima na demokraciju, Bensalah je obećao da će organizirati slobodne izbore, a alžirsko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je dozvole za 10 novih političkih stranaka, javila je u srijedu privatna televizija Ennahar.

Načelnik glavnog stožera alžirske vojske general Gaid Salah izjavio je u srijedu kako očekuje da pravosuđe pokrene sudski progon 'bande', očito misleći na vladajuću elitu. Desetak poslovnih ljudi ostalo je bez putovnica jer su im ih vlasti oduzele zbog istrage o korupciji. Salah je rekao da će ponovno biti otvorene istrage starih slučajeva korupcije, među kojima i onaj koji se odnosi na državnu energetsku tvrtku Sonatrach.