KORIST OD 18,3 MILIJUNA KUNA?

Paripović zaradio optužnicu zbog gradnje stanova u Varaždinu

02.07.2013 u 21:01

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 'kralja JPP-a' Duška Paripovića, čija je sada već propala Meteor Grupa u Varaždinsko županiji ugovorila dogradnju i održavanje petnaestak školskih objekata za oko pola milijarde kuna

Optužnica je podignuta zbog počinjenja tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevare u gospodarskom poslovanju u produljenom trajanju te pogodovanja vjerovnika. U optužnici je podnijet prijedlog da se od Paripovića i povezane osobe oduzme protupravno stečena imovinska korist u iznosu većem od 18,3 milijuna kuna.

Bivšem direktoru i vlasniku Meteor Grupe optužnicom stavljaju se na teret nezakonitosti vezane uz POS stanogradnju u Varaždinu od rujna 2008. do prosinca 2011. godine. U tom je razdoblju Meteor kao izvođač radova sklopio ugovor o zajedničkom poduhvatu i poslovnoj suradnji te ugovor o građenju s tri društva, odnosno javnom ustanovom Gradski stanovi kao naručiteljem radova. Tim ugovorima Meteor se obvezao izvesti 80 posto svih radova na izgradnji stambenih građevina, a ostala tri društva trebala su zajedno napraviti 20 posto radova po programu subvencionirane stanogradnje te u tim omjerima i naplaćivati radove od javne ustanove Gradski stanovi. Međutim, kako se navodi u optužnici, Paripović je znao da ostala tri društva neće stvarno izvoditi ugovorene radove jer su već prethodno dogovorili da će ih izvesti isključivo njegovo društvo koje je i obavilo radove za 21,5 milijun kuna, ali je naplatilo 17,2 milijuna kuna, čime je oštetio svoje društvo za iznos izvedenih, a nenaplaćenih radova od 4,2 milijuna kuna koje su od javne ustanove naplatila ostala tri društva.

Paripovića se tereti i da je od siječnja do prosinca 2011. ugovarao izvođenje radova, pružanje usluga i kupnju robe od više društava, pri čemu je neistinito predočavao da će ih platiti u cijelosti uredno i prema dogovoru, ali to nije učinio. Time je svojem društvu, kako se navodi u optužnici, pribavio nepripadnu materijalnu dobit veću od 3,3 milijuna kuna. Tereti ga se i da je od rujna 2011. do ožujka 2012. godine - kada je žiro račun njegovog poduzeća bio blokiran i društvo nije imalo dovoljno novca za namirenje vjerovnika - uzimao iz blagajne i zadržavao za sebe gotovinske utrške ostvarene redovnim poslovanjem društva u iznosu većem od 1,2 milijuna kuna radi namirenja svojeg potraživanja prije ostalih vjerovnika, čime je onemogućio ostale vjerovnike u naplati njihovih dospjelih potraživanja.

Paripovića se tereti i da je od studenog 2011. do veljače 2012., odnosno nekoliko mjeseci uoči otvaranja stečajnog postupka nad Meteor Grupom, kao direktor tog društva sklopio sedam ugovora o kupoprodaji nekretnina poduzeća sebi osobno i drugom društvu po cijenama znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti. Time si je pribavio nepripadnu materijalnu dobit, kako tvrdi Županijsko državno odvjetništvo, u iznosu većem od 3,6 milijuna kuna, a drugom društvu u iznosu većem od 4,7 milijuna kuna.

Bivšeg direktora i vlasnika Meteor Grupe koja je u stečaju od svibnja prošle godine tereti se i zbog toga što si je neosnovano isplatio iznos veći od 850.000 kuna od 2006. do kraja travnja prošle godine, i to iz sredstava naknada za prijevoz, službena putovanja i terenski dodatak zaposlenicima društva, kao i iznos veći od 350.000 kuna na ime povrata tobožnje pozajmice društvu koji je bio ustezan zaposlenicima od njihovih plaća s osnova obročnog plaćanja kupljene robe od društva. Tereti ga se i da je izbjegao platiti iznos veći od 1,5 milijuna kuna za radove koje je poduzeće izvelo za njega osobno tako što je ovaj iznos prebio sa svojim tobožnjim potraživanjem od poduzeća koje ustvari nije postojalo.

Paripovića se tereti i da nije prijavio, obračunao ni uplatio sve porezne obveze svojeg društva u ukupnom iznosu većem od 3,4 milijuna kuna na štetu državnog proračuna.