OD 2.000 DO 10.000 KN

Paprene kazne za neprijavljenu proizvodnju rakije

28.11.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Zakon o trošarinama koji je stupio na snagu 1. siječnja promijenio je pravila igre za brojne male proizvođače alkoholnih pića. Ukoliko za vlastite potrebe proizvodite više od dvadeset litara alkohola godišnje, odnosno, primjerice, 50 litara rakije sa 40-postotnim udjelom alkohola, dužni ste prijaviti Carinarnici proizvodnju za vlastite potrebe i registrirati se u registar trošarinskih obveznika

Pritom nije važno je li prijavljena osoba ujedno i vlasnik kotla, već sirovine. Po kotlu od 40 do 100 litara plaća se paušal od 100 kuna, a za kotao veći od 100 litara – 200 kuna. Oni vlasnici kotla koji ne planiraju proizvoditi alkoholna pića mogu od dežurne Carinarnice tražiti pečaćenje kotla. Ovaj zahtjev mora se podnijeti najkasnije do 31. siječnja za nadolazeću godinu.

Do 20. siječnja tekuće godine, za prošlu, proizvođači su dužni prijaviti godišnje izvješće o proizvedenoj količini alkoholnog pića za vlastite potrebe. Malim proizvođačima nije dopuštena prodaja pića, a oni koji se misle baviti poduzetništvom, dužni su za to ishoditi status, prenosi Glas Istre.

Za proizvodnja alkohola bez upisa u registar zakonodavac je propisao kaznu u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna, a istim iznosom mogu se teretiti i oni proizvođači koji ne podnesu godišnje izvješće ili ne plate paušal.