veliki četvrtak

Papa u talijanskom zatvoru održao tradicionalni obred pranja nogu

14.04.2022 u 22:04

Bionic
Reading

Papa Franjo posjetio je talijanski zatvor na Veliki četvrtak gdje je oprao i poljubio noge dvanaestro zatvorenika u spomen na Krista koji je to učinio u znak poniznosti prema svojim apostolima u noći prije smrti na križu

Franjini prethodnici na tronu sv. Petra služili su misu na Veliki četvrtak u Bazilici sv. Petra ili rimskoj katedrali. No Franjo je od 2013., kada je izabran za papu, nastavio njegovati tradiciju koju je uspostavio dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, a ta je da služi misu u zatvorima ili domovima za starije i nemoćne.

Ove godine Franjo je odabrao novi zatvorski kompleks u lučkome gradu Civitavecchia sjeverozapadno od Rima.

Videosnimka koju je objavio Vatikan pokazuje Papu koji pere i ljubi noge dvanaestero zatvorenika, muškaraca i žena različite životne dobi.

"Mi svećenici trebamo biti prvi koji služe drugima, a ne eksploatirati ih", rekao je zatvorenicima u kratkoj improviziranoj homiliji tijekom mise u zatvorskoj kapelici.

"Način je to da kažem 'Ne sudim nikome. Pokušavam svakoga služiti", rekao je.

Bog će vam suditi, ali spreman je i oprostiti vam, rekao je Papa zatvorenicima.

Zbog ograničenja u pandemiji covid-19 protekle dvije godine, obred na Veliki četvrtak održavao se u skraćenom, prilagođenom obliku unutar Vatikana.

Nakon jutarnje mise posvete ulja, Papa je posjetio zatvor, što je bio privatan događaj zatvoren za javnost na Veliki četvrtak prije trodnevnog Vazmenog bdijenja.

U petak kršćani se spominju Kristove muke i smrti na križu, a Papa će predvoditi dvije službe, uključivo Križni put, procesiju oko rimskog Koloseja.

Ovogodišnja odluka Vatikana da u procesiji sudjeluju Ukrajinci i Rusi izazvala je nezadovoljstvo Ukrajinske katoličke crkve koja želi da se ona preispita.

U subotu 85. godišnji Papa trebao bi predvoditi Vazmeno bdijenje u Bazilici sv. Petra.

Na Uskrs, najvažniji blagdan kršćanske liturgijske godine, Papa će služiti misu na Trgu sv. Petra te udijeliti blagoslov Urbi et orbi (gradu i svijetu).