BENEDIKT NA KUBI

Papa se rukuje s Castrom dok vlast uhićuje disidente

26.03.2012 u 23:00

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. stigao je na Kubu u trodnevni posjet danas poslijepodne (14,20 po lokalnom, a u 19,20 sati po našem vremenu) i sletio je u Boeingu 777 Alitalije u međunarodnu zračnu luku u drugom po veličini kubanskome gradu, Santiago de Kuba, 950 kilometara istočno od Havane, gdje ga je dočekao kubanski predsjednik Raúl Castro

Tisuće ga je vjernika dočekalo u zemlji gdje je katolika oko 10 posto i gdje Katolička crkva polako dobiva prava kojih je prije 14 godina zatražio pokojni Ivan Pavao II., prvi papa koji je posjetio tu posljednju komunističku utvrdu na zapadu.

Papa sada služi misu u povodu 400. obljetnice otkrića gospina kipa u svetištu Santa Maria del Cobre.

Sutra leti za Havanu, gdje će se posebno susresti s predsjednikom i gdje će se, kako se spekulira, na kratko vidjeti i vođom revolucije Fidelom Castro.

U srijedu Papa služi misu na Trgu revolucije u Havani i poslijepodne leti natrag za Rim.

Na nezavisnim portalima vezanim uz Kubu su se pojavile informacije da je tajna policija krenula s novim valom uhićenja disidenata kako bi spriječili bilo kakve prosvjede i incidente.

Kako je rečeno, posjet neće dobro odjeknuti jer Papa nema namjeru susresti se s disidentima zbog stroga držanja nadbiskupa Havane, kardinala Jaime Ortega, koji je prije tri dana za vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano izjavio da na Kubi 'nema političkih zatvorenika' što je izazvalo zgražanje organizacije za ljudska prava i disidenata kao što su 'Dame u bijelom'.

Njihova predsjednica, pak, Berta Soler, i sama uhićena prije sedam dana, pustila je u optjecaj popis s imenima i prezimenima 46 politička zatvorenika o čemu je Sveta Stolica izravno informirana prije desetak dana putem diplomatskih medija.