PORUKA VRHU U CANNESU

Papa pozvao G20 da potakne globalni razvoj

02.11.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. izrazio je u srijedu nadu da će susret na vrhu G20 koji se u četvrtak i u petak održava u Cannesu, na jugu Francuske, 'pomoći da se prevladaju teškoće koje, na svjetskoj razini, postavljaju zapreke promicanju cjelovita razvoja'

U času kada je grčka vlada u utorak najavila referendum o europskom planu spašavanja i kada se čini da je svjetsku financijsku krizu teško obuzdati, Sveti Otac je predsjednicima država i vlada svjetskih velesila uputio svoje želje za uspjeh, podsjetivši ih na nužnost reforme svjetskog gospodarskog sustava kroz poticanje razvoja svih zemalja, a ne samo najmoćnijih.

Čelnici G20, napomenuo je Papa, 'okupljaju se u Cannesu kako bi razgovarali o glavnim problemima u svjetskom gospodarstvu'.

'Nadam se, dodao je, kako će susret pomoći da se prevladaju teškoće koje, na svjetskoj razini, postavljaju zapreke promicanju istinski ljudskog i cjelovita razvoja'.

Benedikt XVI. je to poručio pred oko 7.000 vjernika na tjednoj audijenciji srijedom, na Dušni dan, kada se sjećamo svih umrlih, dan nakon blagdana Svih svetih.

Sveta Stolica je u listopadu iznijela svoje prve prijedloge za uklanjanje posljedica krize među najranjivijim slojevima stanovništva u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju.

Vatikan je prošli tjedan zatražio stvaranje ustanove 'globalne financijske vlasti' te 'središnje svjetske banke' koja bi vladala financijskim institucijama koje su postale zastarjele i često neučinkovite u borbi protiv krize. Ta bi ustanova imala univerzalne ovlasti, a temeljila bi se na 'etici solidarnosti'.