SPORNE TEME

Papa o pobačaju na prvom susretu s Obamom

27.03.2014 u 19:28

Bionic
Reading

Papa Franjo se dotaknuo osjetljiva pitanja pobačaja u prigodi prvog susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom istaknuvši 'pravo (katolika) na prigovor savjesti'

U priopćenju objavljenom nakon susreta ističe se da je Obama htio razgovarati o njihovu zajedničkom uvjerenju, borbi protiv nejednakosti, a Sveta Stolica je posebno istaknula 'prava na vjersku slobodu, na život i na prigovor savjesti'.

Ta su pitanja 'posebno važna za Crkvu u zemlji', to jest u Sjedinjenim Državama, napominje Sveta Stolica. Zdravstvena reforma Obamine administracije koja predviđa da poslodavci izdvajaju novac za kontracepcijske pilule i abortivnu pilulu, američki biskupi su odlučno kritizirali. Više škola i bolnica podigli su tužbe na američkim sudovima.


Obama i Papa su se ipak dogovorili o 'zajedničkom zauzimanju za iskorjenjivanje trgovine ljudima u svijetu'. Pedesetominutni razgovor se vodio u knjižnici Apostolske palače. Obama i Papa su razgovarali uz pomoć prevoditelja a susret je protekao u srdačnom ozračju. Razgovor je bio dulji nego što je to običaj između Svetog Oca i predsjednika neke države i vlade.

Na rastanku su se dugo rukovali i činilo se kao da Obama žali zbog odlaska. Ovo je drugi Obamin posjet Svetoj Stolici, nakon audijencije kod pape Benedikta XVI. u srpnju 2009. i 28. posjet nekog američkog predsjednika Vatikanu nakon Woodrowa Wilsona 1919.

Nakon susreta s Papom Obama je posjetio Quirinal gdje se sastao i ručao s predsjednikom Giorgiom Napolitanom. Poslije toga je razgovarao s premijerom Matteom Renzijem i posjetio Kolosej.