UMJESTO U VATIKANU

Papa na Veliki četvrtak služi misu u zatvoru za maloljetnike

21.03.2013 u 12:57

Bionic
Reading

Papa Franjo će na Veliki četvrtak 28. ožujka predvoditi misu u zatvoru za maloljetnike Casal del Marmo u predgrađu Rima, umjesto u Vatikanu ili u svojoj rimskoj katedrali kao što je dosad bio običaj, objavio je Vatikan

Papa će misu služiti u zatvorskoj kapeli na Veliki četvrtak popodne. Tijekom mise Franjo će oprati i poljubiti noge dvanaestorici ljudi u spomen na Isusovu gestu poniznosti prema svojim apostolima na oproštajnoj večeri.

Svi poglavari Katoličke crkve u moderno doba misu na Veliki četvrtak služili su ili u bazilici svetog Petra ili u bazilici svetog Ivana Lateranskog. Vatikanski glasnogovornik u četvrtak se na novinarsko pitanje nije mogao sjetiti je li ta misa ikada služena na nekom trećem mjestu.

Bivši nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio, koji je prošlog tjedna postao Papa, u Argentini je imao običaj na Veliki četvrtak služiti mise u zatvorima, bolnicama ili staračkim domovima.

Misa na Veliki četvrtak jedna je u nizu službi tijekom Velikog tjedna, koji za katolike ove godine počinje na Cvjetnicu 24. ožujka i završava na Uskrs 31. ožujka.