'BENNY, NITKO NE RAZUMIJE...'

Papa na Twitteru koristi - latinski

20.01.2013 u 17:48

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u nedjelju je prvi put 'twitao' na latinskom jeziku, u nastojanju da u 21. stoljeću oživi nekoć službeni jezik Crkve

'Unitatio christifidelium integre studentes quid iubet Dominus? Orare semper, iustitiam facitare, amare probitatem, humiles Secum ambulare', napisao je poglavar Katolične crkve.

Zbunjeni? Baš kao i brojni korisnici Twittera. 'Benny, nitko ne razumije latinski', poručio je Papi jedan korisnik te društvene mreže.

Papin poruka na Twitteru u prijevodu glasi: 'Što Gospodin zapovijeda onima koji žele jedinstvo sljedbenika Krista? Da se mole, uvijek provode pravdu, vole poštenje, da smjerno kroče s Njime', preveo je s latinskog profesor na Cambridgeu Tamer Nawar.

Dakako da poruka zvuči elegantnije u originalu, što je jedan od razloga zašto štovatelji latinskog žele sačuvati taj jezik drevnoga Rima, među njima ponajviše Papa.

Benedikt XVI. ustanovio je u studenom prošle godine novi vatikanski odjel zadužen za promoviranje, izučavanje i upotrebu latinskog jezika unutar i izvan Crkve.