PRVI POSJET PRAVOSLAVNOJ ZEMLJI

Papa na Cipru poziva na pomirenje

04.06.2010 u 17:59

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. doputovao je u petak popodne u Pafos na jugu Cipra, u svoj prvi posjet većinski pravoslavnoj zemlji i prvi posjet jednog pape tom sredozemnom otoku, gdje će ostati tri dana, javljaju svjetske agencije

U međunarodnoj zračnoj luci u Pafosu 83-godišnjem Papi dobrodošlicu su zaželjeli predsjednik ciparskih Grka Demitris Kristofias i poglavar Ciparske pravoslavne crkve arhiepiskop Krizostomos II., javlja agencija dpa.

Odmah nakon dolaska Sveti Otac će zajedno s Krizostomosom II. predvoditi svečani ekumenski obred na mjestu na kojemu je boravio sveti Pavao u prigodi dolaska na otok.


Zadaća Papina apostolskog putovanja na Cipar jest poboljšanje veza s Pravoslavnom crkvom i susret s malom maronitskom zajednicom, Crkvom istočnog obreda nazočnom u Libanonu i u drugim zemljama na Bliskom istoku koja priznaje papu za vrhovnoga vjerskog poglavara.

Sveti Otac susrest će se i s pripadnicima Rimokatoličke crkve kojih je na otoku 20-ak tisuća te s predstavnicima muslimanske zajednice na grčkom dijelu otoka. Sjenu na njegovo putovanje bacilo je ubojstvo predsjednika Turske biskupske konferencije msgr. Luigija Padovesea, kojega je nožem ubio njegov vozač, 26-godišnji Turčin.

'Još čekamo puno objašnjenje, ali ne želimo taj tragičan događaj povezivati s islamom. To je poseban slučaj koji nas je rastužio, ali nećemo dopustiti da na bilo koji način utječe na naš dijalog s islamom', rekao je Papa novinarima u zrakoplovu kojim je letio u Cipar.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Benedikt XVI. je istaknuo da nikad ne smijemo gubiti nadu u mir, nakon izraelskog napada na humanitarni konvoj za Gazu, prenosi agencija France Presse.

'U svim tim događajima kroz koje prolazimo uvijek postoji opasnost da izgubimo strpljenje i kažemo 'ne želim više nastojati oko mira' (...) Jako je važno ne samo činiti nužne političke korake već napose pripremati ljude da budu kadri učiniti te nužne političke korake za unutarnje otvaranje prema miru'.

Usto je istaknuo da je dijalog nužan ne samo s drugim kršćanskim Crkvama već i s muslimanima: 'Moramo biti kadri voditi dijalog s našom muslimanskom braćom i nastaviti ga radi zajedničkog života koji će biti sve plodniji', dodao je.

Papa je po dolasku na Cipar istaknuo da 'želja za skladnim suživotom sa susjedima' može ukloniti 'neriješene' probleme na otoku podijeljenu između Grka i Turaka koji su 1974. okupirali dio otoka.

Usto je istaknuo da se 'katolici gdjekad sučeljavaju s izazovima u teškim okolnostima' na Bliskom istoku. Sveti Otac treba u nedjelju dvanaesterim članovima presinodske skupštine predati radni dokument za bliskoistočnu sinodu koja se od 10. do 24. listopada održava u Vatikanu.