DOČEKALI GA S PITONIMA

Papa molio u prijestolnici vudua

19.11.2011 u 19:11

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u subotu je u katedrali Bezgrešnoga začeća u Ouidahu u Beninu potpisao apostolsku ekshortaciju o Africi (Africae Munus), a istovremeno su u blizini deseci vudu-svećenika sa ženama sjedili ispred svoga hrama i znatiželjno promatrali.

Papa je posjetio prijestolnicu vudua u zapadnoj Africi i molio se u katoličkoj katedrali preko puta velikoga hrama vudua s pitonima. "Za njih, Papa je vrhunac vrhunaca" znatiželje, rekao je Alexandre Ayite, beninski diplomat.

U katedrali Papa je svečano potpisao papinski dokument o Africi u kojem razmišlja o rezultatima sinode afričkih biskupa održane 2009. u Vatikanu. Novi je dokument religijske naravi, govori o smjernicama djelovanja Katoličke crkve u Arfici u sljedećim desteljećima, ali u kratkome odlomku koji se bavi AIDS-om Papa je izbjegao izravno progovoriti o upotrebi kondoma u borbi protiv epidemije HIV-a i AIDS-a.

U blizini katedrale u kojoj je bio Papa, na zidu uz vudu-kompleks piše 'Hram pitona', a uz ulaz stoji kip žene golih grudi s nekoliko zmija. Unutra je kamena kućica s dvadesetak odraslih i mladih pitona. Vudu svećenik stavio je pet ili šest zmija oko vrata i ruku i takav pozirao novinaru, piše Reuters. Taj je svećenik, odjeven u crveno, zajedno s ostalima odjevenima u bijelo novinaru rekao kako nemaju ništa protiv Papina posjeta.

Papa je u petak poslijepodne doputovao u trodnevni posjet Beninu, što je njegov drugi pohod Africi u šestipolgodišnjem pontifikatu, nakon Kameruna i Angole koje je pohodio 2009.

U prvome govoru u najvećem gradu Benina Cotonouu Papa je govorio o potrebi da se afričke zemlje moderniziraju, ali ne po svaku cijenu. Među "preprekama" koje afričke zemlje moraju izbjeći, rekao je, jest i "bezuvjetna predaja tržišnim i zakonima financija".

Papa je novinarima rekao kako je Benin izabrao kao jedinu destinaciju na ovome afričkome putovanju zato što je to mirna demokratska zemlja sa suživotom katolika, muslimana i pripadnika tradicionalnih religija.

Papa će u nedjelju, završnog dana posjeta Beninu, održati veliku misu u njegovu glavnom gradu Conotouu.