MOLITVENO BDIJENJE

Papa: Mladi su srce grada Zagreba pretvorili u hram

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. pozdravljajući oko trideset tisuća mladih, okupljenih na molitvenom bdijenju na Trgu bana Josipa Jelačića, rekao je da je osobito zadovoljan što je s njima večeras na tom povijesnom trgu koji je srce grada Zagreba. Uz pjesmu i molitvu, mladi su se s Papom družili do iza 21 sat, a pred kraj su ga čak uspjeli prizvati na svojevrsni bis

'Ovaj je trg mjesto susreta i komunikacije, na kojemu često prevladava žamor i svakodnevna vreva. A sada, vaša ga nazočnost gotovo pretvara u 'hram', čiji je svod samo nebo, koje se večeras čini kao da se naginje nad nas', rekao je Sveti Otac u homiliji, dodavši da u tišini želimo primiti Riječ Božju koja je naviještena kako bi prosvijetlila naš um i zagrijala naše srce.

Papa je zahvalio mons. Marinu Srakiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koji je uveo u večerašnji susret, te Danielu Vorihu i Mateji Buhi koji su iznijeli svoja svjedočanstva vjere.

'Svetosti, dobro došli u našu Hrvatsku! Dobro došli u Zagreb', rekao je predsjednik HBK-a Marin Srakić pozdravljajući papu Benedikta XVI. na početku molitvenog bdijenja u ime okupljene katoličke mladeži koja je došla iz cijele Hrvatske, iz BiH te ostalih zemalja gdje žive hrvatske katoličke zajednice.

Spominjući najsvjetliji lik Crkve u Hrvata, nadbiskup Marin Srakić je rekao da hrvatska katolička mladež upire pogled na mučeništvo za pravdu i istinu, za obranu prava čovjeka i vjerske slobode blaženog Alojzija Stepinca.

Predsjednik HBK-a i osječko-srijemski nadbiskup Marin Srakić uputio je riječi dobrodošlice Papi: 'Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje. Dobrodošli u našu Hrvatsku i u naš Zagreb. Pozdrav!' Pozdravljajući papu Benedikta XVI. 'u ime božjeg naroda hrvatskog', ali i svih ostalih naroda koji ovdje žive, na početku susreta s mladima na Trgu bana Jelačića predsjednik HBK-a, mons. Marin Srakić, istaknuo je da Papa dolazi u vrijeme kada se svijet i hrvatski narod nalaze u ozračju ozbiljne kulturne, gospodarske i političke krize, iza koje se krije duboka kriza duha. Ta kriza, rekao je Srakić, širi malodušnost, produbljuje ideološke i druge podjele, pojačava nezadovoljstvo, iz kojeg se teško nazire izlaz.

Po nadbiskupovim riječima, Sveti Otac došao nam je u vrijeme kada se svijet i naš narod nalaze u ozračju ozbiljne kulturne, gospodarske i političke krize, iza koje se krije duboka kriza duha, koja širi malodušnost, produbljuje ideološke i druge podjele i pojačava nezadovoljstvo, iz koje se teško nazire izlaz.
'Svi želimo bolju budućnost, bolji svijet. Danas, zajedno s Vašom Svetosti, molimo Nebesku Majku riječima tradicionalnog zaziva, nama tako dragog: 'Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj! Čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski rod!'' rekao je predsjednik HBK-a.

Benedikt XVI. u govoru mladima naglasio je da svi znamo da u srcu svakog čovjeka boravi snažna čežnja za srećom.
'Svako djelo, svaka odluka, svaka nakana nosi u sebi tu skrivenu intimnu i prirodnu potrebu. Ali vrlo često primijetimo da smo pouzdanje položili u stvarnosti koja ne ispunjavaju tu želju, nego štoviše, otkriva svu njihovu neizvjesnost. I upravo se u tim trenucima osjeća potreba za nečim što 'nadilazi', što daje smisao svakodnevnom životu', rekao je Papa.

Napomenuo je kako Isus mladima danas govori putem Evanđelja i Duha Svetoga, da je On njihov suvremenik.

'On je onaj koji traži vas, prije nego vi Njega! Potpuno poštujući vašu slobodu, On se približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. Pustite da vas uzme za ruku! Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu! Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca, daje vam da shvatite da se vaša sreća ostvaruje u prijateljstvu s Njime, u zajedništvu s Njime. Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života i radosni smo što ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje', rekao je Papa.

Poručio je mladima da ne dopuste da ih zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načini života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine! U doba vaše mladosti podupire vas svjedočanstvo brojnih Gospodinovih učenika, koji su živjeli u svom vremenu noseći u srcu novost Evanđelja', dodao je.

Pozvao je mlade da uprave misli na blaženoga Ivana Merza, sjajna mladića, u potpunosti uključena u društveni život, koji je nakon preminuća mlade Grete, njegove prve ljubavi, krenuo sveučilišnim putem.

Povjerivši svakoga od mladih Majci Božjoj od Kamenitih vrata, Sveti Otac je rekao kako je cijeli naš život hod prema Jednoj i Trojednoj Ljubavi koja je Bog; tako možemo živjeti u sigurnosti da nikada nećemo biti napušteni.

'Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Radujte se u Gospodinu uvijek! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga. Amen. Hvaljen Isus i Marija!' rekao je u homiliji za molitvena bdijenja papa Benedikt XVI. na Trgu bana Jelačića burno pozdravljen od okupljene katoličke mladeži.

Nakon klanjanja uz pjesmu 'Rajska djevo', Papa je otišao s pozornice. No uz povike 'Javi se!' 'Papa mi te volimo' Benedikt XVI. vratio se na pozornicu na bis. Mladi su mu uručili poklon uz pjesmu 'Krist na žalu' koju je 1998. s mladima otpjevao i papa Ivan Pavao II. Uz pljesak i ovacije, Papa je otišao do papamobila i napustio glavni zagrebački trg.

MLADI SU PAPU ČEKALI NA TRGU OD RANOG PRIJEPODNEVA

Uz povike: 'Evo ga!' i 'Papa mi te volimo!' Benedikt XVI je u papamobilu stigao na prepun zagrebački Trg bana Jelačića. Odmah po dolasku, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je Papi predao svoj poklon - ključeve grada, budući da je on nasljednik svetog Petra 'ključara vrata nebeskih'.

Cijeli glavni zagrebački trg bio je prošaran jarkim bojama kabanica, koje su obavezni dress code na dočeku Pape. Ni jaka kiša nije obeshrabrila mlade predvođene Nadbiskupijskim forumom od dvjestotinjak članova da uz pjesmu i ples strpljivo čeka Papu.

Neki od njih na Trgu su od ranogposlijepodneva, kažu kiša im uopće nije smetala dok su s nestrpljenjem čekali Papu, koji na Trgu predvodi molitveno bdijenje.

Mladi su u Zagreb počeli pristizati u prijepodnevnim satima autobusima, vlakovima iz svih krajeva Hrvatske. Organizirano su stigli i mladi hodočasnici iz Italije, Njemačke, Austrije, BiH, Makedonije, ali i Nizozemske. Dio njih će prespavati u jednom od paviljona Zagrebačkog velesajma te će sutra prisustvovati i misi na Hipodromu. Dok će ih se dio nakon što molitvenog bdijenja vratiti kući.

Tijekom pretprograma pušten je video uradak mladih iz splitsko-makraske nadbiskupije okupljenih u organizaciji koja se zove Hrvatsko nadzemlje. Nakon toga je slijedila molitva pred slikom majke božje od Kamenitih vrata koju su nosile četiri djevojke u narodnim nošnjama, a u procesiji su sudjelovali predstavnici svih biskupija i nadbiskupija odjeveni u nošnje svojih krajeva. Don Ivan Filipović iz zajednice Cenacolo svjedočio je o svojoj desetgodišnjoj ovisnosti o drogama.