POLITIČARI O ABDIKACIJI

'Papa je otvorio prostor mnogim spekulacijama'

11.02.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Zastupnike u Hrvatskom saboru, kao i cijeli svijet, zatekla je najava abdikacije pape Benedikta XVI. Prvu potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić vijest o Papinom odlasku zatekla je na zajedničkoj sjednici Vanjskopolitičkog i Odbora za europske integracije

Nije bila raspoložena za šire elaboriranje Papinog poteza te je samo kratko izjavila kako je iznenađena i da se mora detaljnije upoznati s razlozima. Zato je bivša premijerka Jadranka Kosor bila razgovorljivija. 'Unatoč saznanjima o zdravstvenom stanju Svetoga Oca, ovaj potez je neočekivan. Neizmjerno mi je žao', rekla je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Prisjetila se nezaboravnih trenutaka kad je posjetio Hrvatsku u vremenu kada je ona bila premijerka države.

'Osobno sam se mogla uvjeriti da je to jedan gorostasni moralni autoritet, jedna posebna osobnost i svakako da će nam puno nedostajati jer nakon njegova odlaska svijet neće biti isti kao što je bio', kazala je ona.

Iskoristila je priliku da se prisjeti potpore koju je Vatikan davao Hrvatskoj u vremenu osamostaljenja, ali i papa Benedikt njoj osobno u teškim trenucima nakon potpisivanja Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom kada su obje vlade bile izložene žestokim napadima protivnika. 'Nakon što je Papa u siječnju 2010. pohvalio dvije vlade zbog rješenja koje su pronašle, napadi su prestali', naglasila je Kosor.

Bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je imao sreću i čast susresti se sa Svetim Ocem. 'Iznenadila me informacija o Papinom odlasku. Ne znam puno pojedinosti, ali zaista je neobično i na neki način mi je žao što se tako dogodilo', kazao je bivši šef hrvatske diplomacije.

Tonino Picula, još jedan bivši ministar vanjskih poslova, smatra da je doista riječ o potezu koji se doista rijetko viđa. Prvi put nakon 600 godina, nastavlja, suočeni smo s jednim takvim potezom prvog čovjeka Katoličke crkve. 'Naravno da ovaj potez otvara mnoge spekulacije, ali dopustimo makar i mogućnost da su doista razlozi koji se kriju iza ovakve abdikacije prije svega zdravstveni', kazao je Picula.

Prema njegovom mišljenju, Papin odlazak će ostaviti brojne posljedice od burzi, koje su već reagirale: 'Vidim da su već burze reagirale, pa i institucije kojima je Papa na čelu.' Na kraju je Picula zaključio da nam u predstojećem razdoblju ostaje vidjeti koja je dubina preobrazbe Katoličke crkve koju doista sebi ovime otvara u budućnosti.