zadnji dan putovanja

Papa Franjo završio posjet Mađarskoj i Slovačkoj

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2021 13:47
  • Objavljeno 15.09.2021 u 13:47
Papa Franjo u Šaštinu

Papa Franjo u Šaštinu

Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Papa Franjo završio je u srijedu posjet Mađarskoj i Slovačkoj, tijekom kojega je pozvao te većinski katoličke zemlje da se ne zatvaraju i da izbjegavaju koristiti religiju u političke svrhe

Zadnji dan putovanja, Franjo je predvodio misu na otvorenom za više od 50.000 ljudi u nacionalnom svetištu u zapadnoj Slovačkoj, tradicionalno popularnom među ženama u teškim brakovima.

Svetište Gospe od sedam žalosti u Šaštinu, blizu granica s Češkom i Austrijom, potječe iz 16. stoljeća kada je, prema legendi, supruga jednog grofa koji ju je maltretirao zamolila Djevicu Mariju da ga promijeni.

Jednom, kad ju je nakon svađe izbacio iz kočije, pomolila se na tom mjestu i obećala da će naručiti kip u čast Djevice Marije ako ona promijeni njezina muža.

Dok je odlazila kući, muž je okrenuo kočiju, vratio se po nju i, plačući, zamolio suprugu za oprost.

Drveni kip, poznat kao Gospa Žalosna, dimenzija 85 cm x 91 cm, premješten je iz svetišta i postavljen blizu oltara gdje je Papa održao posljednju misu na svom putovanju prije povratka u Rim.

Danas svetište Šaštin prikuplja online molbe za molitve, uglavnom u vezi s obiteljskim pitanjima, poput bračnih problema.

Kod križa iznad oltara postavljene su dvije grede iz crkve uništene tornadom koji je u lipnju poharao susjednu Češku.

Franjo (84), koji je unatoč srpanjskoj operaciji tijekom cijelog puta bio u dobroj formi, na kraju mise je zahvalio organizatorima i vjernicima.

Tijekom svog četverodnevnog putovanja, Papa je upozoravao da se vjera ne koristi u političke svrhe te je upozorio protiv predrasuda i diskriminacije posjetivši spomenik holokaustu i zaustavivši se u siromašnoj romskoj zajednici.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!