'UŽASAN ZAHVAT'

Papa Franjo u najžešćem napadu na pobačaj

13.01.2014 u 17:27

Bionic
Reading

Papa Franjo kojega konzervativci u rimokatoličkoj crkvi optužuju da ne progovara dovoljno glasno protiv pobačaja, u ponedjeljak je taj zahvat nazvao 'užasnim'

Taj dosad najžešći napad na pobačaj izrečen je u godišnjem obraćanju diplomatima u Vatikanu, poznatome kao 'govor o stanju svijeta'. 'Užasno je i pomisliti da ima djece, žrtava pobačaja, koja nikad neće ugledati svjetlo dana', rekao je papa u dijelu govora o pravima djece diljem svijeta.

Iako od ožujka kad je izabran za papu nije ničime dao naslutiti promjenu crkvenoga odnosa prema pobačaju, nekadašnji argentinski kardinal Bergoglio ne govori o njemu tako glasno, oštro ili često kao njegovi prethodnici Benedikt XVI. ili Ivan Pavao II. Njih su dvojica često držali propovijedi o pobačaju koji crkva smatra ubojstvom.


Franjo je uznemirio konzervativce u crkvi kad je u rujnu dao intervju časopisu talijanskih isusovaca (Civilta Cattolica) i rekao da se crkva mora riješiti 'opsjednutosti' pobačajem, kontracepcijom i homoseksualnošću.

Taj odnos u kojem milosrđe nadvladava osudu dezorijentirao je, piše Reuters, konzervativne katolike, posebno u bogatim zemljama poput Sjedinjenih Država u kojima je katolička crkva polarizirana u vezi s pitanjima poput pobačaja.