ARGENTINSKA POLEMIKA

Papa Franjo se sastao s Isusovcem kojeg je mučila hunta

06.10.2013 u 01:09

Bionic
Reading

Papa Franjo se u subotu sastao s ocem Franzom Jalicsom, jednim od isusovačkih misionara koje 70-ih otela i mučila argentinska vojna hunta i zbog kojega je izbila polemika u svezi s ponašanjem kasnijeg pape u tom slučaju, kojega optužuju da mu nije pomogao

Sveta Stolica je odlučno odbacila te optužbe i poslije su mnoga svjedočanstva govorila u prilog 'tihe diplomacije' koju je vodio Jorge Mario Bergoglio koji je u to vrijeme bio isusovački provincijal u Argentini.

Nije bilo službenog priopćenja nakon susreta pape Franje i oca Jalicsa koji je podrijetlom iz Mađarske, a sada živi u samostanu u Njemačkoj.

Papa je rekao da je u vrijeme vladavine hunte prolazio kroz 'razdoblje velike unutarnje krize' i priznao je da je činio pogrješke dok je bio poglavar isusovaca.

U knjizi koju je nedavno objavio jedan talijanski novinar, navodi se ipak da je papa zaštitio znatan broj studenata ljevičara kojima je prijetio zatvor i da je svećenike savjetovao kako će izbjeći uhođenje.

U knjizi su objavljeni i transkripti svjedočenja Jorgea Bergoglija pred državnim odvjetnicima koji su istraživali zločine hunte u kojima se zauzeo da se Franza Jalicsa i Orlanda Yorija pusti na slobodu.

Ova dvojica mladih isusovaca koji su propovijedali u siromašnim četvrtima uhićena su u ožujku 1976. i odvedena u zloglasni zatvor Pomorsku tehničku školu (ESMA), odakle su pušteni pet mjeseci kasnije.

Nakon polemike koja se pojavila nakon papina izbora u ožujku, Franz Jalics je rekao da "otac Bergoglio nije potkazao Orlanda Yorija i mene".

'Prije sam bio sklon misliti da smo bili žrtve potkazivanja', dodao je, 'ali koncem 1990-ih, nakon mnogih rasprava, postalo mi je jasno da je ta sumnja bila neutemeljena'.