posjet vatikanu

Papa Franjo razgovarao o ratu u Ukrajini s američkim generalom Milleyjem

21.08.2023 u 21:58

Bionic
Reading

Papa Franjo i general Mark Milley, američki načelnik Združenog stožera, razgovarali su o ratu u Ukrajini i nadama za mir tijekom privatne audijencije u Vatikanu u ponedjeljak.

Milley, katolik, nakon razgovora je rekao novinarima koji su putovali s njim da mu je taj posjet puno značio, prema Milleyjevom glasnogovorniku, pukovniku Daveu Butleru.

General, koji je u posjetu nekoliko europskih zemalja, rekao je da je papa duboko zabrinut zbog gubitka života u Ukrajini, osobito civilnih, otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Milley je oštro kritizirao Moskvu da provodi "kampanju terora" protiv civila u Ukrajini, uključujući ciljanje civilne infrastrukture u sklopu vojne strategije.

Snažan zagovornik ukrajinske obrane protiv ruskih snaga, Milley (65), zalagao se za slanje milijardi dolara u oružju Kijevu.

Papa Franjo je osudio međunarodnu trgovinu oružja generalno, no prošle godine je rekao da je moralno opravdano da zemlje Ukrajinu snabdijevaju oružjem kako bi joj pomogle da se brani protiv ruske agresije.

Kao što je uobičajeno s privatnim papinskim audijencijama, Vatikan je naveo sastanak na papinskom rasporedu, no nije otkrio detalje razgovora.

Milley, koji bi se trebao umiroviti kasnije ove godine, u studenom je upozoravao o maloj vjerojatnosti potpune ukrajinske pobjede u skoroj budućnosti te je naglašavao mogućnost političkog dogovora kako bi se zaustavile borbe.

Franjo je tražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da bude otvoren za dijalog s Rusijom, no Zelenski želi da Vatikan podupre mirovni plan Kijeva koji poziva na obnavljanje ukrajinske cjelovitosti, povlačenje ruske vojske i prekid neprijateljstava, kao i obnovu ukrajinskih državnih granica.

86-godišnja papa, u međuvremenu, poslao je svoga mirovnog izaslanika, talijanskog kardinala Mattea Zuppija, u Kijev, Moskvu i Washington, primarno da razgovara o humanitarnoj pomoći i repatrijaciji ukrajinske djece.

Kijev procjenjuje da je blizu 19.500 djece odvedeno u Rusiju ili na Krim od veljače 2022., u onome što osuđuje kao ilegalnu deportaciju.

Vatikanski dužnosnici kažu da će Zuppi uskoro otputovati u Peking kako bi pridobio kinesku podršku.