KRIV ZA CURENJE DOKUMENATA

Papa će vjerojatno pomilovati sobara osuđenog na 18 mjeseci zatvora

  • Autor: VLM
  • Zadnja izmjena 06.10.2012 15:17
  • Objavljeno 06.10.2012 u 15:00
papin sobar paolo gabriele

papin sobar paolo gabriele

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

"Ne, ne osjećam se kradljivcem. Osjećam da sam djelovao zbog isključive i duboke ljubavi prema crkvi Isusa i prema Papi", izjavio je bivši papin sobar na koncu vatikanskog procesa za curenje povjerljivih dokumenata iz Vatikana.

VATIKAN – Na godinu dana i šest mjeseci zatvora, te plaćanje sudskih troškova kažnjen je bivši papin sobar Paolo Gabriele. Presudu je danas izrekao predsjednik tročlanog sudskog vijeća Giuseppe Dalla Torre nakon vijećanja i nakon što su tužitelj i odvjetnica izrekli svoje završne riječi, nakon čega je i Gabriele bio pitan da se izjasni je li kriv.

"Ne, ne osjećam se kradljivcem. Osjećam da sam djelovao zbog isključive i duboke ljubavi prema crkvi Isusa i prema Papi", izjavio je bivši papin sobar Paolo Gabriele na koncu trećeg ročišta vatikanskog procesa za curenje povjerljivih dokumenata iz Vatikana.

Papa Benedikt XVI. će zasigurno pomilovati svoga bivšeg sobara Gabrielea, rekao nam je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

- Nakon što je Gabrieleu presudio sud u potpunoj neovisnosti, na kojeg se nije utjecalo ni iz državnog tajništva, ni iz drugih vatikanskih dijelova, Papa će proučiti presudu i polilovanje je gotovo sigurno, kazao je Lombardi.

Nakon presude Gabriele je otišao u svoj dom u Vatikanu gdje će se do daljnjega nalaziti u kućnom pritvoru u kojem je bio i nakon provedenih mjeseci u istražnom zatvoru. U kućnom pritvoru će biti dok tužitelj ili odvjetnica neće najaviti žalbu na presudu.

Danas su u maloj vatikanskoj sudnici najprije govorili promicatelj pravde, odnosno tužitelj, Nicola Picardi, koji je na koncu zatražio tri godine zatora za Gabrielea. Zatim je govorila Gabrieleova odvjetnica Cristina Arru', koja je odbacila optužbu za krađu, već je kazala kako bi njezin štićenik mogao biti kažnjen za nedozvoljeno posjedovanje nekih dokumenata. No za pokretanje postupka protiv čina nezakonitog posjedovanja potrebna je tužba.

Kako nitko nije podigao tužbu protiv Gabrelea, tako se nije trebao održati ni taj proces. No, ako i bude kažnjen za krađu, onda bi Gabrele trebao dobiti minimalnu kaznu za to kazneno djelo, dakle samo tri dana zatvora.

Predsjednik tročlanog sudskog vijeća Giuseppe Dalla Torre zatim je pitao Gabrielea osjeća li se krivim.

Gabriele je potvrdio da sve što je činio bilo je u namjeri da pomogne papi Benediktu XVI. nakon što je, kako je kazao, ocijenio da je loše informiran i manipuliran.

U svojoj završnoj riječi Nicola Picardi krenuo je od knjige Gianluce Nuzzija objavljene u svibnju, odnosno kako je Gabriele davao povjerljive dokumente novinaru. Gabriele je dokumente fotokopirao, ali je imao originale, kazao je Picardi, te kako je Gabriele tijekom istrage kazao da je to činio jer ga je "u Vatikan infiltrirao Duh Sveti". Povjerljive dokumente davao je Nuzziju u razdoblju od studenoga 2011. do siječnja 2012. Vjerojatno je Gabriele sebe smarao nekom vrstom tajnog agenta.

Gabrieleova odvjetnica Cristina Arru' je kazala kako time što je učinio njezin štićenik nije htio ošetiti crkvu, već je imao je veliki moralni poticaj. I premda je činio kazneno djelo, ipak je bio potaknut svime što je vidio u Vatikanu da učini nešto. Smatrao je da Papa nije informiran, da je Benedikt XVI. manipuliran. Gabriele je htio pomoći crkvi, a ne oštetititi je. Potaknut je svojom dubokom vjerom, premda je čin nelegalan i kažnjiv.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi