ODLUKA VRHOVNOG SUDA SAD-A

Papa će morati svjedočiti na sudu o pedofiliji?

29.06.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Najnovija odluka američkog Vrhovnog suda otvara mogućnost, malo vjerojatnu doduše, da bilo koji federalni sud pozove Papu za svjedoka. Ne priznaje se više imunitet onima koji su pod sumnjom da su počinili ili prikrivali pedofiliju u crkvenim redovima

Sveta Stolica, koja je uspostavila diplomatske odnose sa SAD-om 1984, nedavno se pozvala na diplomatski imunitet prema zakonu iz 1976. koji ga je priznavao zaposlenicima drugih država, što Vatikan i jest.

Vrhovni sud nije eksplicitno ništa rekao o tome uživaju li državljani Vatikana imunitet ili ne kad su posrijedi pedofilski skandali, što otvara vrata mogućim špekulacijama, pa tako i o tome hoće li ili može li, kao što to traži jedan sud u Kentuckyju, i sam papa Benedikt XVI, koji se prije nego što je izabran za novog papu zvao Joseph Ratzinger, biti pozvan kao svjedok.

Naime, sumnja se da je Ratzinger, kao prvi čovjek Kongregacije za nauk vjere (institucije koja je nasljednik Svete Inkvizicije), znao za sudbinu troje američkih državljana - žrtava pedofilije, a nije ništa učinio da bi se oni zaštitili ili počinitelji kaznili, što je sažetak parnice koju je u ime žrtava pokrenuo odvjetnik William McMurry

Svojom najnovijom odlukom Vrhovni sud dopušta da se predmet iz Kentuckyja nastavi kao i sličan predmet iz savezne države Oregon.

Prve reakcije Svete Stolice su izrazi ogorčenja. Vatikanski stručnjak kanonskog prava Filippo di Giacomo smatra da Vrhovni sud SAD-a krši pravila Bečke konvencije u smislu tvrdnje da su diplomati po njoj nositelji imuniteta.

'Ako se moralna odgovornost neke države može ispitati kako Vrhovni sud ispituje moralnu odgovornost Svete Stolice, molim da se razmotre pisma tadašnjeg državnog tajnika SAD-a Henryja Kissingera generalu Augustu Pinochetu u kojima ga je hrabrio da provede državni udar protiv predsjednika Salvadora Allendea ili da se prouči odgovornost SAD-a u ubojstvu nadbiskupa El Salvadora, Oscara Romera', rekao je Di Giacomo.

Dosad je čak šest američkih biskupija proglasilo bankrot zbog obaveze plaćanja odštete žrtvama pedofilije.