NA SNAZI IZVANREDNE MJERE

Panika u Varaždinu, presušio proračun!

02.03.2015 u 11:16

Bionic
Reading

U Gradu Varaždinu na snazi su mjere privremene obustave izvršenja proračuna Grada Varaždina zbog kojih će svim gradskim upravnim tijelima tijekom veljače i ožujka stizati iz gradskog proračuna 30 posto manje novca od planiranog

'U mjesečnim rashodima prioritet imaju ugovorene i zakonske obveze za koje će biti osigurana sredstva, a ni pročelnici niti ravnatelji korisnika proračuna ne smiju preuzimati nove obveze bez dozvole gradonačelnika', naglašavaju u Gradu Varaždinu.

Mjere se uvode zbog nepodmirenih obveza iz 2014., kao i nelikvidnosti, ali i zbog slabijeg priljeva sredstava u gradski proračun. Naime, prihodi od poreza na dohodak i prirez poreza na dohodak ostvareni u siječnju ove godine iznosili su 8.432.733 kn, dok je u siječnju prošle isti prihod ostvaren u iznosu 9.382.018 kuna.

Mjere privremene obustave izvršenja proračuna, koje su iz istih razloga bile uvedene i 2012., vrijedit će idućih 45 dana.

Ako se proračun za to vrijeme ne stabilizira, 15 dana prije isteka roka privremene obustave gradonačelnik će predložiti izmjene i dopune proračuna.

U vezi neprilika s gradskim proračunom oglasio se i varaždinski HDZ.

'Neugodno iznenađeni i zabrinuti danas objavljenom Odlukom o mjerama privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Varaždina za 2015.',stoji u priopćenju Marijana Kovačića, predsjednika varaždinskog HDZ-a, koji traži hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi vijećnici, a i građani bili upoznati koje će sve posljedice za funkcioniranje Grada Varaždina i život građana imati navedena Odluka.

'Da gradonačelnik g. Goran Habuš (HNS), zamjenik gradonačelnika g. Vjeran Radelić (SDP), zamjenica gradonačelnika gđa Natalija Martinčević (Reformisti) ne znaju upravljati gradskim financijama, jasno je otprije. O tome govore: donošenje te silni rebalansi prošlogodišnjeg proračuna i to čak sedam put. Međutim da će Grad Varaždin dovesti do bankrota nisu prognozirali ni najpesimističniji kritičari. Opravdanje da je punjenje proračuna s pozicije poreza na dohodak i prireza manji za milijun kuna u odnosu na siječanj 2014. krajnje su neozbiljna, pa proračun za 2015. iznosi 287.554.409,00 kuna. Predstavlja li i koliku važnost u tolikom iznosu milijun kuna, neka procijene porezni obveznici', piše Kovačić.

Stoga, kako dodaje, HDZ traži hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća kako bi se razmotrilo koje će sve posljedice imati ovakve mjere za građane, odnosno za funkcioniranje: vrtića, škola, programe socijalne skrbi, gospodarstvu, komunalnoj infrastrukturi, u kulturi i sportu (ako ih ima)…