VODA NADIRE

Panika u Čičkoj Poljani: Civilna zaštita i Crveni križ u pripravnosti

  • +19

Poplave: Čička poljana i Letovanić

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Bionic
Reading

Veliki dio Čičke Poljane već je poplavljen, voda je došla i do kuća, očekuje se vodostaj kao i kod lanjske poplave (325 na sifonu Odra), a možda i veći. Dobrovoljna vatrogasna društva na terenu su i pune vreće pijeskom te nastoje zaštiti kuće.

Zapovjednik velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos ponovno je apelirao na mještane da podignu stvari u svojim domovima i budu u stanju pripravnosti. Za starija domaćinstva osigurani su i timovi koji će im pomoći u sklanjanju stvari.

U slučaju potrebe osigurana su dva prihvatna centra za eventualnu evakuaciju, u Osnovnoj školi Vukovina i sportskoj dvorani u Velikoj Gorici. 'Vatrogasci su na terenu, vreće su napunjene, više od 2.000 komada, tako da štitimo kuću po kuću. Ono što nas očekuje tijekom utorka, po izvješćima Hrvatskih voda su dodatne vode iz Slovenije. Hrvatske vode su za sada rekle da ne treba dodatne snage, bez obzira što imamo vatrogasce u pričuvi. Zasad nema govora o evakuaciji lokalnog stanovništva, iako su civilna zaštita, vatrogasci i Crveni križ u pripravnosti', rekao jza Media servis Rudolf Vujević, načelnik Stožera zaštite i spašavanja.

Raste i razina vode u potoku Ribnica i Želin, pa se na stanje pripravnosti upozoravaju i mještani Ribnice.

Vodeni val koji se očekuje sutra iz Slovenije ipak će biti manjih razmjera nego li je to prvotno najavljeno i prema informacijama Hrvatskih voda trebao bi proći velikogoričko područje bez većih problema.

Na samom savskom nasipu rade se zečji nasipi. Sve službe su na terenu i na raspolaganju u slučaju dodatnih potreba.

Vodostaj rijeke Save, Krapine, Sutle i Odre u porastu, a u rijeke Kupe u opadanju, izvijestili su danas iz Hrvatskih voda.

Novo klizište u Čučerju

Novo klizište u Čučerju u gradskoj četvrti Gornja Dubrava aktiviralo se danas, a kuće za sada nisu ugrožene, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Klizište je uz prometnicu Sloge, 300 metara zapadno od kućnog broja 26. Dugo je oko 60 metara i oštetilo je dio prometnice u dužini oko 10 metara. Zagrebačke ceste postavile su potrebnu signalizaciju na prometnici. Što se tiče ranije aktiviranog klizišta u Čučerju, službenici Ureda danas su obišli teren i zaključili da je situacija nepromijenjena. Iako je to klizište veliko, kuće nisu ugrožene, kaže se u priopćenju.

U izvješću za područje gornje Save odnosno Grada Zagreba, dio Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorsku županiju stoji da se voda znatno povukla s prethodno poplavljenih površina, no sve više ugrožava rubna naselja Odranskog polja, a najviše naselje Čička Poljana.

Za očekivati je plavljenje nižih dijelova županijske prometnice Stružec Posavski - Veleševec - Ruča - Suša.

Mjere pripremnog stanja provode za postaje Rugvica i Jesenice na rijeci Savi, a mjere redovne obrane od poplava za Prevlaku Sava i Dubrovčak na rijeci Savi te Poljanski Lug na Spojnom kanalu 'ZLGČ'.
Na području malog sliva Zelina - Lonja vodostaji na svim vodotocima su u opadanju, a redovne mjere obrane od poplava nastavljaju se zbog razmočenih nasipa, crpna stanica Poljanski Lug radi danonoćno, kao i ophodnja nasipa vodočuvarske službe.

U općini Rugvica u tijeku je izrada nadvišenja lijevog savskog nasipa kod Hruščice. Zatvoren je skelski prelaz i zaštićena splavarska kuća u Oborovu, a obavljaju se pripreme za zatvaranja dilatacija zaštitnih zidova u Rugvici i Novakima Oborovskim. U pripravnosti su lokalna DVD društva, crpne stanice također rade danonoćno, a pregled nasipa provode rukovoditelji dionica i vodočuvarska služba.

Na području malog sliva Zagrebačko prisavlje priprema se provođenje mjera obrane od poplava za prognozirani vodostaj vodomjera Jesenice II, sifon Odra je zatvoren, a vodostaji Odre i OK Odra u porastu su. Provode se nadvišenja zečjih nasipa oko kuća u Čičkoj Poljani. Postavljaju se vreće s pijeskom na mjestima denivelacija desnog savskog nasipa i plastičnih folija na mjestima prethodnih procjeđivanja nasipa od Strmca Bukevskog do Suše, a DVD Čička Poljana angažirana je za ispomoć punjenja vreća i crpljenje vode.