POKRENUT STEČAJNI POSTUPAK

Panika među kupcima Stanoingovih stanova

16.05.2013 u 15:53

Bionic
Reading

Podnesen je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Stanoingom, nekada najvećim investitorom u stanogradnji i najvećim upraviteljem zgrada ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog sudbine tog varaždinskog poduzeća već mjesecima strepe kupci dovršenih i još nedovršenih stanova ne znajući da su već opterećeni hipotekama zbog kredita koje je Stanoing uzeo kod banaka za njihovu izgradnju

'Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnijelo je poduzeće Zagorje-Tehnobeton s obrazloženjem da prema navedenom društvu ima tražbinu, a da su kod dužnika ispunjeni stečajni razlozi, i to nesposobnost za plaćanje jer u razdoblju duljem od 60 dana ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje, a koje je trebalo na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka dužnika, naplatiti s bio kojeg od njegovih računa', doznajemo od Huga Wedemeyera, suca i glasnogovornika varaždinskog Trgovačkog suda, gdje se uskoro očekuje ročište radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka.

Još od sredine prošle godine iz Stanoinga su višekratno najavljivali skoru deblokadu računa koja je u rujnu prošle godine iznosila blizu 50 milijuna kuna, dok su ukupne obveze poduzeća veće od 230 milijun kuna. Račun Stanoinga blokirale su banke nakon pritvaranja bivšeg direktora Eduarda Brumena kojeg optužnica, uz ostalo, tereti i zbog neovlaštenog korištenja zajedničke pričuve od 83 zgrade u razdoblju od 2005. do 2011. u iznosu većem od 2,5 milijuna kuna.

Usprkos najavama i obećanjima, Stanoing još uvijek nije uspio deblokirati svoj račun koji je u blokadi više od godinu dana, što je vidljivo iz servisa Fine. U tome vrlo vjerojatno treba tražiti i razlog za podnošenje prijedloga za pokretanja stečajnog postupka jer bez deblokiranog računa nije moguće podmiriti dug prema vjerovnicima među kojima je Zagorje-Tehnobeton jedan od najvećih.

S obzirom na dugotrajnu blokadu računa, kao i na to da se kao izlaz iz problema često spominje prodaja zgrade VTC-a, iako Hypo banka tu ima upisano založno pravo od 8,3 milijuna CHF-a još od 2007. godine - teško je očekivati da će Stanoing uspjeti izbjeći stečaj.

Dođe li uistinu do toga, veliki problemi mogli bi snaći kupce stanova nad kojima banke imaju upisane hipoteke. Zapravo, neki su se već našli u problemima jer su banke pokrenule ovrhe nad stanovima koje su uredno platili, a sada još plaćaju i bankama samo kako se ne bi našli na cesti. O tome što će biti sa stanovima koji stoje nedovršeni u varaždinskim Grabanicima, kako se čini, odlučivat će na skupštinama vjerovnika, ukoliko bude otvoren stečajni postupak. Dugotrajna blokada Stanoingovog računa odražava se i na upravljanje zgradama od kojih je poduzeće pozajmljivalo novac koji je tek dijelom vraćalo, tako da su po pojedinim zgradama ostale dubioze od nekoliko tisuća pa do nekoliko stotina tisuća kuna.