KRIJUMČARENJE ORUŽJA

Panama oslobodila sjevernokorejski brod koji plovi na Kubu

15.02.2014 u 22:59

Bionic
Reading

Sjevernokorejski brod zadržan u blizini Panamskog kanala zbog krijumčarenja kubanskog oružja otplovio je nazad na ovaj karipski otok u subotu s većim dijelom svoje posade nakon što je platio globu, priopćila je vlada.

Brod Chong Chong Gang zadržan je u srpnju zbog krijumčarenja oružja iz doba Sovjestskog Saveza, uključujući dva MiG-21 mlazna lovca, skrivenog pod tonama šećera.

Tridest dvojica mornara bila su na brodu kada je napustio panamsku luku Colon u subotu ujutro, reklo je panamsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju putem emaila. Kapetan i još dvojica drugih časnika zadržani su u zatvoru pod optužbom za trgovinu oružjem.

Brod je oslobođen nakon što je plaćeno dvije trećine od milijun dolara globe izrečene nakon što su ispod šećera koji je jedini stajao u deklaraciji o teretu otkriveni skriveni dva MiG-21 zrakoplova, 15 MiG motora i devet protuzračnih raketa.

Nakon otkrića Kuba je priznala da je slala 'zastarjelo' oružje iz sovjetskog doba na remont u Sjevernu Koreju da bi potom bilo vraćeno na Kubu.