znak solidarnosti

Palestinska zastava podignuta ispred gradske vijećnice u Oslu

29.11.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Gradska vijećnica u Oslu podigla je u srijedu palestinsku zastavu u znak solidarnosti sa stanovnicima Pojasa Gaze gdje su tisuće ljudi poginule u izraelskoj vojnoj operaciji nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada.

Inicijativa se poklopila s Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom, koji se obilježava od 1978. na zahtjev Opće skupštine UN-a.

"Kada znamo da je više od 5000 djece izgubilo život, odnosno više od 275 školskih razreda, komemoracija je prirodna", rekla je gradonačelnica Osla, Anne Lindboe, za AFPTV, u povodu događaja koji je okupio manju skupinu propalestinskih prosvjednika.

"Jako je važno naglasiti da Oslo mora biti grad za sve, gdje se naša malena židovska manjina kao i oni koji imaju palestinsko podrijetlo moraju osjećati sigurno, uvaženo i integrirano", rekla je. 

Grad je u subotu organizirao komemoraciju za izraelske žrtve Hamasova napada 7. listopada.

Toga su dana militanti Hamasa ubili oko 1200 ljudi, većinom civila, po izraelskim dužnosnicima, i oteli 240.

Izrael je zbog toga pokrenuo vojnu kampanju protiv Hamasa u kojoj je do sada poginulo gotovo 15.000 ljudi, većinom civili, uključujući tisuće djece, po Hamasovoj vladi. 

Izraelsko veleposlanstvo u Norveškoj odgovorilo je na upit AFP-a da "nema problema" s gestama solidarnosti prema Palestincima.