PREKID VATRE

Palestinci i Izraelci vraćaju se normalnom životu nakon primirja u Gazi

14.05.2023 u 14:01

Bionic
Reading

Život s obje strane granice kod Pojasa Gaze počeo se vraćati u normalu u nedjelju nakon što je prekid vatre uz posredovanje Egipta zaustavio petodnevne borbe između Izraela i Islamskog džihada, u kojima su ubijena 34 Palestinca i jedan Izraelac

Izrael je ponovno otvorio svoje robne i komercijalne granične prijelaze, dopuštajući protok goriva u jedinu elektranu u blokiranoj enklavi. Trgovine su ponovno otvorene, a ljudi su se vratili na ulice koje su danima bile puste. Čelnici obiju sukobljenih strana potvrdili su svoju predanost primirju, ali su dali različita tumačenja uvjeta, poput toga hoće li Izrael prekinuti ciljana ubojstva vođa palestinskih militanata.

Posljednje borbe, koje su najduži sukob od 10-dnevnog rata 2021., započele su kada je Izrael pokrenuo niz zračnih napada u ranim jutarnjim satima u utorak, objavivši da su meta zapovjednici Islamskog džihada koji su planirali napade na Izrael.

Kao odgovor, skupina koju podupire Iran ispalila je više od 1000 raketa, zbog čega su Izraelci bili primorani otići u skloništa. U područjima južnog Izraela oko Gaze škole su još uvijek bile zatvorene u nedjelju, a mnogi od više tisuća evakuiranih još se nisu vratili.

'Nije jednostavno vratiti se iz takve situacije', rekao je za radio 103 FM Gadi Yarkoni, gradonačelnik nekoliko izraelskih gradića na granici s Gazom. Palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da su 33 osobe, uključujući žene i djecu, kao i borce Islamskog džihada, ubijene u Gazi. U Izraelu su jedna Izraelka i jedan palestinski radnik ubijeni raketama iz Gaze.

Mohamad Al-Hindi, visoki dužnosnik Islamskog džihada koji je zajedno s egipatskim dužnosnicima pregovarao o prekidu vatre u Kairu, poručio je u nedjelju da je skupina spremna prestati ispaljivati rakete ako Izrael prestane gađati kuće, civile i vođe militanata. 'Posvećeni smo mirnom sporazumu sve dok ga se neprijatelj pridržava', rekao je.

Međutim, Izrael je zanijekao da je preuzeo takve obveze, istaknuvši samo da će neće izvoditi napade sve dok ne postoji prijetnja. 'Rekao sam to više puta: Tko god nas napadne, tko god nas pokuša napasti, tko nas pokuša napasti u budućnosti – njegova krv je izgubljena', rekao je premijer Benjamin Netanyahu na tjednom sastanku vlade u Jeruzalemu.

Izraelske snage su 'uspješno okončale petodnevne borbe protiv terorističke skupine Islamski džihad', rekao je ne spominjući sporazum o prekidu vatre. Hamas, islamistička skupina koja kontrolira Gazu, nije sudjelovala u borbama, a izraelski vojni dužnosnici rekli su da nisu ciljali Hamasovu infrastrukturu ili vođe.