OBAMA 'UPOZORAVA' BIH

Palestina prihvaća samo punopravno članstvo u UN-u

Ujedinjeni narodi

Ujedinjeni narodi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Palestinci neće prihvatiti ništa manje od punopravog članstva u Ujedinjenim narodima te ne žele promjenu statusa u državu promatrača u UN-u, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova u četvrtak

Izjava Rijada al-Malkija sugerira da Palestinci neće tražiti takvo unaprjeđenje statusa kada njihov zahtjev da postanu punopravna država članica propadne zbog, kako se očekuje, protivljenja Sjedinjenih Država i nekih drugih vlada.

'Mi ne želimo nakon svih ovih borbi, žrtava i napora cijelog palestinskog naroda prihvatiti da budemo država promatrač u Ujedinjenim narodima. Nećemo prihvatiti manje od onoga što zaslužujemo, biti država punopravna članica', rekao je.

Palestinci sada imaju statuts entiteta promatrača u UN-u. Njihov zahtjev za priznavanje državnosti izazvao je oštre kritike i sankcije SAD-a i Izraela.

OBAMA TRAŽI DA BIH NE PODUPRE PALESTINU

Američki predsjednik Barack Obama poslao je osobno pismo članovima Predsjedništva BiH koji imaju različita stajališta o tome treba li poduprijeti palestinski zahtjev za primanje u punopravno članstvo UN-a kako bi im razjasnio poziciju SAD i zatražio potporu za politiku nastavka dijaloga o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, potvrđeno je u četvrtak iz izvora Predsjedništva BiH.

"Dnevni avaz" naveo je kako je Obama poručio bosanskohercegovačkom državnom vrhu, čija zemlja je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, da palestinsko primanje u članstvo UN 'nije put za rješavanje spora koji traje već 60 godina'.

Obamino pismo članovima Predsjedništva BiH u srijedu je tijekom odvojenih susreta uručio zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker, koji je boravio u Sarajevu.

Iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića priopćeno je tek kako je pismo doista uručeno no bez navođenja njegova sadržaja.

Iz ureda člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nije priopćeno ni to, no ured srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića potvrdio je kako se pismo odnosilo upravo na palestinsko pitanje i najavljeno glasovanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Iz Radmanovićeva ureda navedeo je kako mu je Reeker prenio zahvalnost američke administracije zbog stajališta koje je zauzimao na ovom planu.

Radmanović je ranije izjavio kako se protivi jednostranom primanju Palestine u UN s obrazloženjem da se do trajnog mira može doći samo uz općeprihvaćeni sporazum.

U posebnoj izjavi, objavljenoj u četvrtak, Radmanović je dodatno istaknuo kako svojim stajalištima samo pokušava djelovati i u interesu Palestinaca i Izraelaca, ali i BiH kao države te stoga smatra neprihvatljivim pritiske kojima je izložen od bošnjačkih političkih ali i vjerskih dužnosnika da promijeni mišljenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi