BORBA ZA ŽIVOT

Pakistanska heroina kritično nakon operacije?

11.10.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Pakistanska tinejdžerka Malala Jusufzai, koju su ustrijelili talibani, u kritičnom je stanju, potvrdio je liječnik zadužen za njezino zdravstveno stanje dan nakon što su kirurzi uklonili metak iz njezinog vrata. Sada joj prijeti opasan edem, rekao je Junaid Khan, šef neurokirurgije vojne bolnice u Pešavaru, gdje se Malala bori za život. Liječnik nije želio iznositi nikakve druge detalje o njezinom zdravstvenom stanju, javlja CNN

Edem je nakupina tekućine u dijelu tijela koja rezultira oteklinom. U srijedu navečer liječnici su još uvijek navodili da je Malalino stanje 'zadovoljavajuće'.

Istovremeno, liječnik Mumtaz Khan izjavio je za France Presse da se zdravstveno stanje Malale Jusufzai poboljšava.

'Zdravstveno stanje Malale danas je bolje... Ona je stabilno', rekao je Khan.

Jusufzai je pogođena je u glavu i vrat, a liječnici su joj uklonili metak koji se zaustavio u blizini kralježnice.

U Ujedinjenim narodima danas se obilježava Međunarodni dan djevojaka koji 'naglašava, slavi i unapređuje živote i prilike djevojaka širom svijeta' - ciljevi za koje je Malala riskirala svoj život.

Malalin ujak Faiz Muhamed rekao je da se njegova nećakinja nije osvijestila nakon operacije. 'Liječnici kažu da joj treba odmor od 48 sati', rekao je ujak koji se nalazi uz nju u bolnici.

'Njezina obitelj veoma je zabrinuta. Računamo na sve molitve ove nacije. Molitve su s nama i uz božju volju sve će biti dobro', rekao je Faiz Muhamed.

Razbješnjeni Pakistanci prosvjeduju zbog kukavičkog napada na 14-godišnju heroinu, primjerom nesposobnosti vlade da se obračuna s ekstremistima.

Podsjetimo, pakistanski talibani pokušali su ubiti 14-godišnju Malalu, poznatu po istupima protiv islamskih ekstremista i njihovih napada na obrazovanje žena.

U utorak su talibani zaustavili kombi koji je vozio iz škole tri djevojčice, uključujući Malalu, u konzervativnoj pokrajini Svat na sjeverozapadu Pakistana.

Jedan taliban pitao je koja je od njih Malala Jusufzai. Nakon što su druge dvije djevojčice pokazale na Malalu, taliban je otvorio vatru. Pogođene su sve tri učenice, ali samo je Malala zadobila ozljede koje joj ugrožavaju život.

U srijedu je policija privela vozača kombija i školskog čuvara na saslušanje. Policija je priopćila i da je identificirala napadače.

Jusufzai je postala poznata nakon što je progovorila protiv talibana u trenutku kad se činilo da su čak i državne vlasti odlučile prepustiti kontrolu nad tom dolinom talibanima. Talibani su uspostavili sudove, ubijali su stanovnike i zatvarali škole za djevojke uključujući onu koju je pohađala Jusufzai. Ona je snimljena u dokumenatarnom filmu kako kroz suze govori da joj je želja bila postati liječnicom.

Vlasti su ipak poduzele akciju protiv talibana i vratile kontrolu nad dolinom a Jusufzai je dobila najviše civilno odličje i od tada je primila bezbroj prijetnji.

Najviši dužnosnici Pakistana kao i SAD, Ujedinjenih naroda i međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty International osudili su napad na nju.