ukupno 434 pilota

Pakistanska aviokompanija prizemljuje trećinu pilota zbog 'sumnjivih' dozvola

25.06.2020 u 12:55

Bionic
Reading

Pakistan International Airlines (PIA) prizemljit će trećinu od ukupno 434 pilota zbog sumnje u posjedovanje 'sumnjivih' pilotskih dozvola, rekao je u četvrtak glasnogovornik kompanije

Odluka je uslijedila nakon što je istraga pada pakistanskog zrakoplova prošli mjesec, u kojemu je smrtno stradalo 97 ljudi, pokazala da piloti nisu poštovali procedure, a vladin ministar rekao je da snimač zvuka u kokpitu sugerira da su piloti bili ometani razgovorom o koronavirusu.

'Rečeno nam je da je istragom, koju je provela uprava civilnog zrakoplovstva, otkriveno da oko 150 naših pilota ima sumnjive dozvole', rekao je glasnogovornik Abdullah H. Khan za Reuters.

Prizemljit će se svi piloti koji su obuhvaćeni istragom, dodao je. PIA u svojoj floti ima 31 zrakoplov koji lete na domaćim i međunarodnim rutama.

Posljednja nesreća dogodila se prošli mjesec kada je Airbus A320 pao u južnom Karachiju. Preživjele su samo dvije osobe na tom letu.

Istraga o kvalifikacijama pilota pokrenuta je nakon pada zrakoplova 2018. kada je na dozvoli pilota otkriveno da je obavio testiranje na datum praznika kada se takva testiranja ne obavljaju. Drugi pilot uopće nije bio u zemlji na datum izdane dozvole za let, rekao je Khan.