TVRDE ONI

Pakistan je 'odgovorna nuklearna sila'

13.04.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani, koji sudjeluje na nuklearnom samitu u Washingtonu, pokušao je umiriti sve one koji strahuju da bi se ekstremisti mogli domoći pakistanskog nuklearnog oružja, poručivši da je njegova zemlja 'odgovorna nuklearna sila'

Gilani, čelnik jedine muslimanske države koja je deklarirana nuklearna sila, odbacio je u ponedjeljak pozive da prekine proizvodnju fisijskih materijala, istaknuvši da Pakistanu treba oružje za odvraćanje povijesnog neprijatelja Indije.

Baš naprotiv, pozvao je Sjedinjene Države da pozitivno odgovore na želju Islamabada da razvije civilnu nuklearnu energiju. 'Jamčim vam da je Pakistan, kao odgovorna nuklearna sila i demokracija u razvoju, na strani međunarodne zajednice u njezinim naporima da svijet učini boljim', rekao je.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Šah Mehmud Kureši istaknuo je da je Pakistan precizno izvijestio SAD o sigurnosnim mjerama koje štite pakistanski nuklearni arsenal. Riječ je sigurnosnom sustavu prve klase i, 'srećom, nije bilo nijednog incidenta', istaknuo je.