ZBLIŽAVANJE SUSJEDA

Pahor u Beograd odveo slovenske biznismene

06.03.2009 u 09:52

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor sastao se u petak u Beogradu sa svojim srbijanskim kolegom Mirkom Cvetkovićem s kojim je potpisao memorandum o razumijevanju između dviju vlada vezan uz tehničku pomoć u području europskih poslova

BEOGRAD - Na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka dvojice premijera, Pahor je istaknuo da je to prvi službeni posjet slovenskog premijera Srbiji, dodavši da se time simbolički otvara novo poglavlje u suradnji dviju zemalja, koja će biti izražena u politici, gospodarstvu i svim drugim područjima.

"Iako su svojedobno, u proteklih dvadeset godina, postojale zapreke za razumijevanje i suradnju između dviju vlada, postigli smo to da u idućih dvadeset godina ne treba očekivati zapreke i ograničenja zbog koji se naše dvije zemlje ne bi mogle dobro razumjeti", istaknuo je Pahor.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković izrazio je uvjerenost da će posjet izaslanstva Slovenije, u kojemu su i predstavnici slovenskog gospodarstva, pridonijeti produbljenju gospodarske suradnje između dviju zemalja te je zahvalio Sloveniji na potpori europskoj orijentaciji Srbije.

Slovenski premijer stigao je u jednodnevni posjet Beogradu na čelu izaslanstva u kojemu su i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar te ministar gospodarstva Matej Lahovnik, ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič te najznačajniji slovenski gospodarstvenici.

Tijekom dana predviđeno je održavanje slovensko-srbijanskog poslovnog foruma, a slovenski premijer sastat će se potkraj dana i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Kako ističu srbijanski mediji, obje strane u današnjem posjetu vide priliku za promicanje bilateralnih odnosa, koje je u znatnoj mjeri prije godinu dana narušilo slovensko priznanje neovisnosti Kosova.